Γιατί η Γερμανία «σπατάλησε» τη χρυσή δεκαετία της – «Μύθος» η «ισχυρή» βιομηχανία;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Γερμανία «σπατάλησε» τη χρυσή δεκαετία της – «Μύθος» η «ισχυρή» βιομηχανία;
Το 2023, η Γερμανία θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία εν μέσω μιας ταχέως αναπτυσσόμενης παγκόσμιας οικονομίας που δεν θα επιτύχει σημαντική ανάπτυξη.

Το 2023, η Γερμανία θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία εν μέσω μιας ταχέως αναπτυσσόμενης παγκόσμιας οικονομίας που δεν θα επιτύχει σημαντική ανάπτυξη.

Μια πρόσφατη μελέτη αναλύει λεπτομερώς αυτή την πτώση. Καταρρίπτει επίσης τον μύθο της ισχυρής γερμανικής βιομηχανίας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι η γερμανική οικονομία θα δυσκολευόταν να ανακτήσει τα βήματά της μετά την πανδημία του κοροναϊού και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, πολύ λίγοι ήταν προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι η βιομηχανία της Γερμανίας θα δυσκολευόταν τόσο πολύ.

Εν μέσω μιας ταχέως αναπτυσσόμενης παγκόσμιας οικονομίας, η Γερμανία θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία το 2023 που δεν θα επιτύχει ένα συν πάνω από τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τις νέες προοπτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Είναι εύκολο να επιρρίψει κανείς την ευθύνη για την αδύναμη ανάπτυξη στις ανιαρές πολιτικές της γερμανικής κυβέρνησης του τρικομματικού συνασπισμού. Ωστόσο, νέες μελέτες δείχνουν ότι τα προβλήματα βρίσκονται πολύ βαθύτερα. Αν η Γερμανία είναι και πάλι "ο άρρωστος της Ευρώπης" -όπως ήταν πριν από 20 χρόνια- είναι επίσης επειδή τα ενδιάμεσα καλά χρόνια σπαταλήθηκαν για να γίνει η γερμανική οικονομία κατάλληλη για το μέλλον.

"Στο DEcline;" (In Decline?) είναι ο τίτλος μιας μελέτης που διεξήχθη από τη δεξαμενή σκέψης Strategy&.

Η Strategy& ανήκει στο δίκτυο της εταιρείας συμβούλων PwC. Το κύριο μήνυμα της είναι πως γερμανική βιομηχανία δεν είχε καταφέρει να βελτιώσει την ανταγωνιστική της θέση στα καλά χρόνια πριν από την έναρξη της πολυκρίσης.

Ο βιομηχανικός τομέας θεωρείται γενικά ως η ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει αδυναμίες ακόμη και πριν από αυτό: "Από το 2000, η βιομηχανία ανακάμπτει λιγότερο δυναμικά μετά από κάθε φάση ύφεσης", αναφέρει η μελέτη.

Στην πραγματικότητα, οι ρυθμοί ανάπτυξης της γερμανικής βιομηχανίας δεν είναι και τόσο εντυπωσιακοί.

Η Strategy& ανέλυσε την εξέλιξη των σημαντικότερων βασικών οικονομικών μεγεθών όλων των γερμανικών επιχειρήσεων με πρόσφατα έσοδα άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ και καταλήγει σε αύξηση των εσόδων κατά μόλις 81% από το 2000 έως το 2022.

Αυτό σημαίνει ότι οι βιομηχανικές επιχειρήσεις υστερούσαν σημαντικά σε σχέση με τη μέση αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 147% στο σύνολο της οικονομίας.

Μόνο οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού και του καταναλωτικού τομέα αναπτύχθηκαν ακόμη πιο αργά (26% και 66% αντίστοιχα).

Οι ειδικοί βλέπουν τη «χρυσή δεκαετία» να πηγαίνει χαμένη

Τα στοιχεία είναι ακόμη πιο απογοητευτικά, δεδομένου ότι ο βιομηχανικός τομέας μπόρεσε να επωφεληθεί από μια εξαιρετική άνθηση, ιδίως πριν από την ύφεση του κοροναϊού το 2020. Η υψηλή ζήτηση από την Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές για κεφαλαιουχικά αγαθά ωφέλησε τη γερμανική βιομηχανία ακριβώς αυτή τη στιγμή.

"Η "χρυσή δεκαετία" έχει σπαταληθεί σε κάποιο βαθμό", καταλήγουν οι εμπειρογνώμονες της Strategy& Experten.

"Ενώ οι περισσότερες οικονομίες ανακάμπτουν γρήγορα από την πρόσφατη κρίση, η γερμανική βιομηχανία δεν φαίνεται να είναι εξοπλισμένη για τη δεκαετία της πολυκρίσης που αντιμετωπίζουμε", λέει ο Bernd Jung, εταίρος της Strategy&.

Οι επιδόσεις μπορεί να ήταν επαρκείς για τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς υπήρχαν μακρές φάσεις ανάκαμψης μεταξύ των κρίσεων. Αλλά ακόμη και αν συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε την τρέχουσα "μέση κρίση", τα έσοδα του κλάδου θα είναι κατά 30% χαμηλότερα σε δέκα χρόνια, ακόμη και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι μεγάλες διαταραχές, προειδοποιεί ο Jung. Η ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας θα ατροφούσε, κατά κάποιο τρόπο, και θα ήταν επίσης λιγότερο ικανή να αντεπεξέλθει κοινωνικά.

Πρόσφατη μελέτη της DZ Bank βλέπει την ανταγωνιστικότητα του γερμανικού τομέα των ΜΜΕ, που μέχρι σήμερα έχει σώσει οικονομικά τη χώρα, να κινδυνεύει. Οι συγγραφείς εντοπίζουν ένα πραγματικό κοκτέιλ τοπικών μειονεκτημάτων, τα οποία συγκεντρώνονται τώρα -κατά τη διάρκεια της πολυκρίσης- και ευθύνονται εν μέρει για την αδύναμη ανάπτυξη φέτος.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος για το οποίο διαμαρτύρονται πολλές επιχειρήσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση το μοναδικό πρόβλημα. "Η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και η γραφειοκρατία στη Γερμανία είναι επίσης τρέχοντα ζητήματα", λέει ο Claus Niegsch, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, "καθώς και η υψηλή φορολογική επιβάρυνση σε σύγκριση με άλλες χώρες".

Αυτός ο συνδυασμός γίνεται ολοένα και περισσότερο πρόκληση για τις μεσαίες και μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις - και τις αποθαρρύνει από το να επενδύσουν, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ευημερία εδώ. Μόνο στην Ιαπωνία οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων είναι παρόμοια υψηλοί, η επιβάρυνση των ιδιωτικών νοικοκυριών από φόρους και εισφορές είναι ασυναγώνιστη και, σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους, αποθαρρύνει τους κορυφαίους από το να εργάζονται περισσότερο.

Στο σύνολό τους, όλα αυτά τα γεωγραφικά μειονεκτήματα απειλούν να καταστήσουν όλο και λιγότερο ανταγωνιστικές ιδίως τις μεσαίες επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες εξαρτώνται από την εγχώρια αγορά."Σε αντίθεση με τις μεγάλες εταιρείες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν απλώς να μεταφέρουν την παραγωγή τους ή τμήματα των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες", λέει ο Niegsch.

Ένα σύμπτωμα αυτής της χαμένης ευκαιρίας, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Strategy&, είναι η στασιμότητα της παραγωγικότητας της εργασίας. Κατά τη διάρκεια των ετών έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης. Ταυτόχρονα, όμως, η παραγωγή ανά ώρα εργασίας στον γερμανικό βιομηχανικό τομέα έχει μόλις και μετά βίας αυξηθεί.

Ενώ οι μεταποιητικές επιχειρήσεις πέτυχαν ετήσια αύξηση της παραγωγικότητας κατά 3,3% μεταξύ του 1990 και των μέσων της δεκαετίας του '90, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε μόλις 0,3% ετησίως μεταξύ του 2010 και του 2020. Οι Γερμανοί πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα για την έλλειψη καινοτομίας στη βιομηχανία τους.

Ο αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας έχει μειωθεί σημαντικά, ιδίως για τους ημιαγωγούς, αλλά και για τα μηχανικά εξαρτήματα, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω τη μελλοντική καινοτομική ισχύ. "Οι ημιαγωγοί είναι μια τεχνολογία-κλειδί στις σύγχρονες οικονομίες, όπου έχουμε δει μια αρχική αύξηση και στη συνέχεια μια απότομη μείωση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τα τελευταία δέκα χρόνια", αναφέρει η Strategy&.

Οι εμπειρογνώμονες της DZ Bank ανησυχούν ιδιαίτερα για τον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο οποίος αποτελεί επίσης σημαντικό εργοδότη στη Γερμανία. Οι πολιτικοί πρέπει "να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού", ζητά ο οικονομολόγος της DZ Bank Christoph Swonke.

Ο ίδιος βλέπει ιδιαίτερα προβλήματα για τομείς όπως το μέταλλο, το χαρτί, το γυαλί και τα τρόφιμα: "Αλλά και τα βασικά χημικά προϊόντα, όπου, όπως και σε άλλους τομείς της χημικής βιομηχανίας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο χρειάζονται όχι μόνο ως πηγές ενέργειας αλλά και ως πρώτες ύλες για την πραγματική παραγωγή, επηρεάζονται επίσης σοβαρά"

Υπάρχουν χώρες που στηρίζουν τις επιχειρήσεις τους περισσότερο από τη Γερμανία. Οι εμπειρογνώμονες της DZ Bank βλέπουν δυνατότητες στη μείωση της γραφειοκρατίας. "Στην τελευταία μας έρευνα την άνοιξη, πάνω από το 70% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ανησυχούσαν για τις επιβαρύνσεις που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία".

Το κράτος θα μπορούσε να βοηθήσει εδώ, καθώς και να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση (μία από τις υψηλότερες στον κόσμο) και να διευκολύνει την πρόσληψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό.

Προκειμένου να ξεφύγουμε από το καθοδικό σπιράλ, η Strategy& πιστεύει ότι οι διευθυντές πρέπει επίσης να αναθεωρήσουν. Σύμφωνα με τους συμβούλους, οι διευθύνοντες σύμβουλοι συχνά συμπεριφέρονταν σαν σκακιστές. Ο στόχος δεν θα πρέπει πλέον να είναι να κάνετε τη μία και μοναδική λαμπρή κύρια κίνηση. Είναι πιο σημαντικό να καθορίζετε το ρυθμό βήμα προς βήμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το 2023 «χρονιά κρίσεων» για την Γερμανία - Αγωνία για το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider