ΙΟΒΕ: Υψηλότερα τα λειτουργικά κόστη στα μικρά νοσοκομεία – Η «εικόνα» στις Υγειονομικές Περιφέρειες

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΟΒΕ: Υψηλότερα τα λειτουργικά κόστη στα μικρά νοσοκομεία – Η «εικόνα» στις Υγειονομικές Περιφέρειες
Ιδιαίτερα εμφανές είναι αυτό το στοιχείο κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου καταγράφουν μακράν το υψηλότερο λειτουργικό κόστος ανά κλίνη.

Υψηλότερα λειτουργικά κόστη εμφανίζουν τα μικρά νοσοκομεία, σε σχέση με τα μικρομεσαία, τα μεσαία και τα μεγάλα, όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΙΟΒΕ. Ιδιαίτερα εμφανές είναι αυτό το στοιχείο κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου καταγράφουν μακράν το υψηλότερο λειτουργικό κόστος ανά κλίνη. Την ίδια στιγμή, στα περισσότερα έτη της ανάλυσης, τα μεγαλύτερα νοσοκομεία εμφανίζουν χαμηλότερο κόστος ανά ημέρα νοσηλείας

Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία στηρίζεται σε ένα δείγμα 828 συνολικά οικονομικών καταστάσεων, για την περίοδο 2012-2020, που καταρτίζονται από περίπου 90 νοσοκομεία, το λειτουργικό κόστος ανά κλίνη μειώθηκε συνολικά την περίοδο 2012-2020 στις περισσότερες κατηγορίες νοσοκομείων. Ειδικότερα, ο δείκτης κινήθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα το 2020 από ό,τι το 2012 στα μεγάλα, τα μεσαία και μικρομεσαία νοσοκομεία (όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση κατά 40.500 ευρώ), ενώ στα μικρά ο δείκτης σημείωσε οριακή αύξηση την ίδια περίοδο. Ως αποτέλεσμα αυτών των τάσεων, το πρώτο έτος της πανδημίας (2020), με διαφορά το υψηλότερο λειτουργικό κόστος ανά κλίνη καταγράφηκε στα μικρά νοσοκομεία, με 141.583 ευρώ ανά κλίνη.

Σημειώνεται ότι ως μικρά κατηγοριοποιούνται τα νοσοκομεία δυναμικότητας από 0 έως 100 κλίνες, από 101 έως 250 κλίνες ως μικρομεσαία, από 251 έως 400 κλίνες ως μεσαία, και άνω των 400 κλινών ως μεγάλα.

Ανά νοσηλευθέντα, το λειτουργικό κόστος παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις στις περισσότερες κατηγορίες, καταγράφοντας χαμηλότερη τιμή το 2020 σε σύγκριση με το 2012 στα μεγάλα, μεσαία και μικρομεσαία νοσοκομεία. Αντίθετα στα μικρά νοσοκομεία εντοπίζεται σημαντική αύξηση στον δείκτη το διάστημα 2012-2020.

Στο λειτουργικό κόστος ανά ημέρα νοσηλείας, ο δείκτης καταγράφει υψηλότερη τιμή το 2020 σε σύγκριση με το 2012 σε όλες τις κατηγορίες. Η μεγαλύτερη αύξηση την περίοδο 2012-2020 παρατηρείται στα μικρά νοσοκομεία (σε 1.853 ευρώ ανά ημέρα το 2020, από 883 ευρώ το 2012). Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, πριν την πανδημία, επικρατούσαν πτωτικές τάσεις στις περισσότερες κατηγορίες, με αρκετές διακυμάνσεις. Υπογραμμίζεται, πάντως, το γεγονός, ότι, συγκρίνοντας το επίπεδο του δείκτη μεταξύ των νοσοκομείων ανάλογα με την δυναμικότητά τους, στα περισσότερα έτη της ανάλυσης είναι εμφανής η αντίστροφη σχέση, όπου τα μεγαλύτερα νοσοκομεία καταγράφουν χαμηλότερο κόστος ανά ημέρα νοσηλείας (οικονομίες κλίμακας).

Όπως διαπιστώνει η μελέτη, γενικότερα, παρατηρείται διαφοροποίηση της τάσης στους δείκτες λειτουργικού κόστους προς το τέλος της περιόδου, με πτώση στο κόστος ανά κλίνη, αλλά και αύξηση στο κόστος ανά νοσηλευθέντα και ακόμα σημαντικότερη αύξηση στο κόστος ανά ημέρα νοσηλείας. Διαφαίνεται ότι οι συνθήκες πανδημίας δημιούργησαν ανάγκες για πιο δαπανηρή και πιο σύντομη παραμονή στα νοσοκομεία, καθώς και για περισσότερες διαθέσιμες κλίνες.

Τα κόστη στις υγειονομικές περιφέρειες

Σε επίπεδο Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), παρατηρείται μείωση του λειτουργικού κόστους ανά αριθμό κλινών σε όλες τις ΥΠΕ την περίοδο 2012-2015. Την επόμενη τριετία (2016-2018) σημειώνονται ανοδικές τάσεις στις περισσότερες ΥΠΕ, με εξαίρεση την 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας) και την 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας), όπου ο δείκτης βρέθηκε κοντά στα επίπεδα του 2015.

Με διαφορά το υψηλότερο λειτουργικό κόστος ανά κλίνη το 2020 καταγράφηκε στην 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης), με 162.000 ευρώ ανά κλίνη, η οποία είναι και η μόνη ΥΠΕ στην οποία ο δείκτης βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα το 2020 σε σύγκριση με το 2012. Η μεγαλύτερη μείωση του δείκτη την περίοδο 2012- 2020, κατά 35.200 ευρώ, καταγράφεται στην 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας).

Όσον αφορά στο λειτουργικό κόστος ανά ημέρα νοσηλείας, το 2020, σημειώνει αύξηση σε όλες τις ΥΠΕ λόγω της πανδημίας Covid-19 και της ανάπτυξης επιπλέον κλινών ΜΕΘ, με πολλαπλάσιο κόστος λειτουργίας από τις απλές κλίνες και την μεγαλύτερη αύξηση στην 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης). Πριν την πανδημία, υψηλότερο κόστος ανά ημέρα νοσηλείας το 2019 σε σύγκριση με το 2012 καταγράφεται σε 4 από τις 7 ΥΠΕ, με μεγαλύτερη τη διαφορά στην 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας). Η υψηλότερη τιμή (περί τα1.200 ευρώ) μεταξύ των 7 ΥΠΕ σημειώνεται στην 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης) και στην 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας). Αντίθετα, το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος ανά ημέρα νοσηλείας καταγράφεται στην 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας), με 754 ευρώ ανά ημέρα.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη μελέτη ΕΔΩ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη ΙΟΒΕ: Τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων της Ελλάδας - Οι προκλήσεις

Νοσοκομεία: Αυξημένες οι δαπάνες το 2023

Ληξιπρόθεσμα νοσοκομείων: Με αρνητικό ρεκόρ «έκλεισε» ο Οκτώβριος

gazzetta
gazzetta reader insider insider