Ρεύμα: «Ξεκλείδωσε» η επιστροφή 800 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: «Ξεκλείδωσε» η επιστροφή 800 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές
«Αγώνας δρόμου» των προμηθευτών για να προλάβουν την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου, όσον αφορά τις υπεύθυνες δηλώσεις σε 1.250.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ισχύ παροχής μέχρι και 35 kVA, αρτοποιία ανεξαρτήτως παροχής και αγρότες. Εκτός επιστροφής τα ποσά που δαπάνησαν τον Ιανουάριο του 2023.

Σε αγώνα δρόμου θα πρέπει να αποδυθούν οι προμηθευτές ρεύματος, για να κλείσουν το μεγαλύτερο μέρος της «τρύπας» ύψους 800 εκατ. ευρώ, που έχει δημιουργηθεί στα οικονομικά τους από τις πρόσθετες επιδοτήσεις στις 1,25 εκατ. επιχειρήσεις με παροχές έως 35 kVA (και τα αρτοποιία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής) οι οποίες εφαρμόστηκαν από τις αρχές του 2022, αλλά για τους αγρότες έως τον Οκτώβριο του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες θα πρέπει να αποστείλουν άμεσα ενημερώσεις στους δικαιούχους, με τις οποίες να τους ενημερώνουν για το ότι έχουν διορία 10 ημέρες ώστε να αποστείλουν υπεύθυνες δηλώσεις, σχετικά με το αν δικαιούνταν ή όχι τις πρόσθετες επιδοτήσεις. Με την παρέλευση της 10ήμερες προθεσμίας, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε οι πάροχοι να λάβουν τα σχετικά ποσά, τα οποία θα δοθούν από τον ΔΑΠΕΕΠ μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Η ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, με την αποστολή των σχετικών στοιχείων στον ΔΑΠΕΕΠ, θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Κι αυτό γιατί τη συγκεκριμένη ημερομηνία εκπνέει το «πράσινο φως» που έχει δώσει η Κομισιόν στη χώρα μας, για την εφαρμογή του συγκεκριμένου ειδικού σχήματος στήριξης.

Στο παρά πέντε η ΚΥΑ

Οι επιδοτήσεις ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2022, με αναδρομική εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2022. Όσο διάστημα παρέμενε εκκρεμής η χρηματοδότηση των προμηθευτών από το ΤΕΜ, οι εταιρείες κάλυπταν με δικά τους κεφάλαια τις ενισχύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά το μικρό χρονικό διάστημα στο οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα παραπάνω βήματα, αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι έστω και στο παρά πέντε ξεμπλόκαρε η επιστροφή των ποσών, με την υπογραφή νέας Απόφασης από τους υπουργούς Οικονομικών, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 30 Νοεμβρίου. Η νέα αυτή ΚΥΑ ουσιαστικά αλλάζει τη διαδικασία για την επιστροφή, καθώς η φόρμουλα που προβλεπόταν έως τώρα είχε αποδειχθεί στην πράξη ανέφικτη.

Το «αγκάθι» αφορά την επαλήθευση ότι οι δικαιούχοι, με τις πρόσθετες επιδοτήσεις, δεν έχουν υπερβεί το σύνολο των ενισχύσεων που είχαν τη δυνατότητα να λάβουν από την πολιτεία, συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ. Με τη νέα φόρμουλα, οι προμηθευτές ενημερώνουν τους πελάτες τους για το ότι θα πρέπει εντός 10ημέρου να αποστείλουν υπεύθυνη δήλωση σχετικά με το κατά πόσο έχουν υπερβεί ή όχι το ανωτέρω πλαφόν.

Ωστόσο, πλέον αν δεν αποστείλουν την υπεύθυνη δήλωση εντός 10ημέρου, τότε θεωρείται ότι συναινούν πως δεν έχουν ξεπεράσει το συγκεκριμένο όριο σε κρατικές ενισχύσεις. Επομένως, ανοίγει ο δρόμος για να τους επιστραφούν τα σχετικά ποσά.

Η προηγούμενη διαδικασία

Η προηγούμενη διαδικασία, που ανέτρεψε η πρόσφατη ΚΥΑ, προέβλεπε πως ένας πάροχος θα αποζημιωθεί μόνον για όσους πελάτες του λάβει υπεύθυνες δηλώσεις, τις οποίες θα στείλει στον ΔΑΠΕΕΠ. Ωστόσο, η ανταπόκριση των επιχειρήσεων στην αποστολή των δηλώσεων ήταν απειροελάχιστη (με δεδομένο, εξάλλου, ότι αφορά χρήματα που έχουν ήδη λάβει). Σύμφωνα με ορισμένους παρόχους, που έχουν κάνει συστηματικές «κρούσεις» στους πελάτες τους, λιγότερο από το 10% έχει στείλει υπεύθυνη δήλωση.

Επομένως, αν δεν υπήρχε αλλαγή στη φόρμουλα, η διορία της 31ης Δεκεμβρίου θα εξέπνεε χωρίς οι προμηθευτές να έχουν λάβει πίσω τουλάχιστον το 90% των κεφαλαίων που είχαν δαπανήσει για τις πρόσθετες επιδοτήσεις. Τα μεγαλύτερα ποσά επιστροφής αφορούν τη ΔΕΗ.

Την ίδια στιγμή, όπως ήταν αναμενόμενο, και η νέα ΚΥΑ ακολουθεί το χρονικό διάστημα εφαρμογής του μέτρου που προέβλεπε η εγκριτική απόφαση της Κομισιόν και το οποίο ξεκινάει από τον Φεβρουάριο του 2023. Αυτό σημαίνει πως όσοι προμηθευτές παρείχαν αναδρομικά επιπλέον ενισχύσεις τον Ιανουάριο του 2023, καθ΄ υπόδειξη του ΥΠΕΝ, δεν θα λάβουν ποτέ πίσω τα κεφάλαιά τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε στενωπό και το 2023 η αγορά smartphones - Οι προοπτικές για το 2024

Αγοραπωλησίες ακινήτων: Τι αλλάζει με το νέο νόμο – Ποιοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν με μετρητά

Ρεύμα: Τι πρέπει να ξέρετε για τα «έγχρωμα» τιμολόγια – Tips για συμφέρουσα επιλογή

gazzetta
gazzetta reader insider insider