Οι επιχειρήσεις εμπορίας υπερπολυτελών αυτοκινήτων στην Κίνα κάνουν έκκληση στους καταναλωτές να σπεύσουν για αγορές πριν από τα μεσάνυχτα προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν επιπλέον φόρους.
Σύμφωνα με στέλεχος του Συνδέσμου Εμπόρων Αυτοκινήτων της Κίνας, Wang Cun, μέχρι στιγμής αρκετοί έμποροι πούλησαν σε μια νύχτα όσα αυτοκίνητα πωλούν σε τρεις μήνες καθώς οι καταναλωτές προσπαθούν να αποφύγουν το επιπλέον κόστος από την αύξηση της φορολογίας κατά 10% που επιβάλει η πολιτική ηγεσία της Κίνας σε αυτοκίνητα που κοστίζουν πάνω από 189.000 δολάρια (1,3 εκατ. γουάν) σε μια προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να περιορίσει την κατανάλωση προϊόντων πολυτελείας.
Η νέα επιβάρυνση (σε αυτοκίνητα όπως είναι τα Ferrari GTC4Lusso, Bentley Bentayga και Aston Martin DB9) προορίζονταν για να οδηγήσουν σε λογική κατανάλωση, λιγότερες εκπομπές και εξοικονόμηση ενέργειας, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας.
Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει ένα μέτρο μείωσης φόρου στα μικρότερα αυτοκίνητα το οποίο λήγει αυτό το μήνα.
Η αύξηση του φόρου είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να υποστηρίξει μέτρα λιτότητας, δήλωσε ο Cui Dongshu, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Επιβατηγών Αυτοκινήτων. «Η αύξηση της φορολογίας μπορεί να καταστήσει πιο εύκολη την επιμήκυνση του μέτρου μείωσης φορολογίας στα μικρά αυτοκίνητα αλλά και την εξοικονόμηση καυσίμων», πρόσθεσε.
Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές οχημάτων υπερπολυτελείας είχαν στρέψει τη στρατηγική τους στην προσέλκυση Κινέζων αγοραστών οι οποίοι γενικά προτιμούν τα μεγάλα οχήματα έναντι των σπορ. Οι εταιρείες Rolls-Royce και Aston Martin ήδη σχεδιάζουν το πρώτο τους SUVs, ακολουθώντας το παράδειγμα της Bentley η οποία λάνσαρε το μοντέλο Bentayga, η τιμή του οποίου ξεκινά από 3,98 εκατ. γουάν στην Κίνα.
Η Lamborghini SpA, η οποία θεωρεί την Κίνα ως την δεύτερη μεγαλύτερή της αγορά, πούλησε πάνω από 2.000 οχήματα τον Ιούνιο, αριθμό ρεκόρ για την εταιρεία. Ακόμη, η ιταλική εταιρεία σχεδιάζει το επόμενο έτος να αρχίσει τις πωλήσεις του Urus SUV. Όσον αφορά στην BMW, ένας εκπρόσωπός της ανέφερε ότι η εταιρεία αυτή τη στιγμή αξιολογεί τα πράγματα.
Η Aston Martin ανέφερε ότι «σε συστηματική βάση προσαρμοζόμαστε στις ιδιαίτερες συνθήκες των αγορών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε και θα κάνουμε το ίδιο για αυτή την αλλαγή φορολογίας που συντελείται στην Κίνα».
Σημειώνεται ότι πέρυσι η Κίνα είχε οριστεί ως η μεγαλύτερη αγορά στον τομέα της πολυτελούς αυτοκινητοβιομηχανίας εκθρονίζοντας τις ΗΠΑ.