ΚΕΠΕ: Σε οριακή πτώση ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης τον Οκτώβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΚΕΠΕ: Σε οριακή πτώση ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης τον Οκτώβριο
Το ΚΕΠΕ επισημαίνει πως η εν λόγω εξέλιξη δεν παρέχει ξεκάθαρες ενδείξεις για τη συνέχιση ή αντιστροφή της πρόσφατης πορείας του ΣΔΠ και ενδέχεται να αποτελεί τμήμα της ενδιάμεσης μεταβλητότητάς του.

Οριακή πτώση σημείωσε ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης του ΚΕΠΕ τον Οκτώβριο, σε συνέχεια μιας εκτεταμένης περιόδου συνεχόμενων αυξήσεων, ενώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα για το σύνολο της περιόδου εξέτασης.

Σε σχετική ανακοίνωση το ΚΕΠΕ επισημαίνει πως η εν λόγω εξέλιξη δεν παρέχει ξεκάθαρες ενδείξεις για τη συνέχιση ή αντιστροφή της πρόσφατης πορείας του ΣΔΠ και ενδέχεται να αποτελεί τμήμα της ενδιάμεσης μεταβλητότητάς του.

Εναλλακτικά, δύναται να σηματοδοτεί την αρχή μιας μεταστροφής των προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας μια πρώτη πρόδρομη ένδειξη για διακοπή της συνεχιζόμενης βελτίωσης των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών, πιθανόν συνδεόμενη με τις εξελίξεις στον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται πως καθίσταται αναγκαία η επανεκτίμηση του ΣΔΠ με στόχο την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων.

Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται, πως ο εν λόγω δείκτης πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Σε άνοδο ο δείκτης Φόβου

Στα πλαίσια της ίδιας ανακοίνωσης η τιμή του δείκτη KEPE GRIV αυξήθηκε τον Οκτώβριο του 2023, φτάνοντας το 32,38% στις 31/10/2023 από 28,12% στις 29/9/2023. Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε, φτάνοντας το 31,16% τον Οκτώβριο του 2023 από 27,82% τον Σεπτέμβριο του 2023. Στις 31/10/2023 ο δείκτης ήταν στο επίπεδο του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,38%. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα.

Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες - Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Ενέργεια: Επενδύσεις 192 δισ. ευρώ για τους στόχους του 2030

Ανοίγει ξανά ο «φάκελος» φοροαπαλλαγές -  Η σύσταση Στουρνάρα και η «δεξαμενή» των 12,9 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider