Κίνα: Αποπληθωρισμός για πρώτη φορά από το 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Αποπληθωρισμός για πρώτη φορά από το 2021
Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε για 10ο διαδοχικό μήνα, καταγράφοντας συρρίκνωση 4,4%, ελαφρώς χειρότερη των προσδοκιών. 

Σε αρνητικό έδαφος διαμορφώθηκαν ο δείκτης τιμών καταναλωτή αλλά και παραγωγού στην Κίνα τον Ιούλιο, για πρώτη φορά έπειτα από πάνω από δυο χρόνια.

Σύμφωνα με την κινεζική στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης κατέγραψε τον Ιούλιο μείωση 0,3% σε ετήσια βάση, έπειτα από μηδενικό πληθωρισμό τον Ιούνιο, με οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Bloomberg να προβλέπουν μεγαλύτερη πτώση του δείκτη κατά 0,4%. Η μείωση ήταν η πρώτη από τον Φεβρουάριο του 2021.

Παράλληλα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε για 10ο διαδοχικό μήνα, καταγράφοντας συρρίκνωση 4,4%, ελαφρώς χειρότερη των προσδοκιών και μικρότερη από την κατά 5,4% μείωση του Ιουνίου.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020 που τόσο ο δείκτης καταναλωτή όσο και παραγωγού σημειώνουν συρρίκνωση μαζί.

Η Κίνα βιώνει μια σπάνια περίοδο πτώσης των τιμών καθώς η ζήτηση καταναλωτών και επιχειρήσεων αποδυναμώνεται, έπειτα από μια έκρηξη το πρώτο τρίμηνο μετά το τέλος των περιορισμών της πανδημίας. Η παρατεταμένη ύφεση της αγοράς ακινήτων, η πτώση της ζήτησης για εξαγωγές και οι συγκρατημένες καταναλωτικές δαπάνες επιβαρύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα αδύναμα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα ωθήσουν τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία σε νομισματικό επίπεδο, μειώνοντας τα επιτόκια. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει αρκετούς περιορισμούς που την καθιστούν προσεκτική, όπως το ασθενέστερο γιουάν και τα αυξημένα επίπεδα χρέους στην οικονομία. Η δημοσιονομική στήριξη ήταν επίσης μέτρια, δεδομένων των οικονομικών πιέσεων που αντιμετωπίζουν πολλές τοπικές κυβερνήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Saxo Bank: Ο γρίφος γύρω από τις ευρωπαϊκές μετοχές και ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης που επανέρχεται

Fraport Group: Αύξηση εσόδων και κερδών με ώθηση από την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider