Γαλλία: Πάνω από τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη της οικονομίας στο β' τρίμηνο - Σημάδι αισιοδοξίας για την Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Πάνω από τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη της οικονομίας στο β' τρίμηνο - Σημάδι αισιοδοξίας για την Ευρωζώνη
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, χαρακτήρισε την επίδοση της οικονομίας ως «αξιοσημείωτη» και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 1% για το σύνολο του 2023.

Τελευταία ενημέρωση: 10:26

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκε η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας στο β' τρίμηνο του 2023, σε ένα σημάδι κάμψης των ανησυχιών για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη, όπως ανέφερε το Bloomberg.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία (Insee), το γαλλικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 0,5% για το β' τρίμηνο έναντι ανάπτυξης 0,1% τους πρώτους 3 μήνες του 2023. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 0,1%.

Εξάλλου, οι καταναλωτικές δαπάνες σε μηνιαίο επίπεδο για τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 0,9% έναντι αύξησης 0,6% τον Μάιο.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία για το ΑΕΠ, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, χαρακτήρισε την επίδοση της οικονομίας ως «αξιοσημείωτη» και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 1% για το σύνολο του 2023.

«Για πρώτη φορά, η ανάπτυξη καθοδηγείται από τις εξαγωγές και τις επιχειρηματικές επενδύσεις πολύ περισσότερο από τις καταναλωτικές δαπάνες» ανέφερε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Πληθωρισμός

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση της Insee, αναφέρεται ο πως ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός στη Γαλλία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε για τον Ιούλιο στο 5% έναντι 5,3% τον Ιούνιο. Οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,1%.

Ο γενικός πληθωρισμός στη Γαλλία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4,3% από 4,5% τον Ιούνιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Η σημασία για την Ευρωζώνη

Τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έρχονται μια μέρα από τις δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ενδέχεται να επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

«Παράλληλα με την πιο απότομη πτώση της ζήτησης για επιχειρηματική πίστωση στην Ευρωζώνη, η κορυφαία οικονομία της ένωσης, η Γερμανία, αγωνίζεται να αποφύγει την ύφεση. Ο τομέας των υπηρεσιών της ηπείρου, εντωμεταξύ, αρχίζει να κλονίζεται, μετά από επίμονη αδυναμία στη μεταποίηση» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές για την Ευρωζώνη έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της ασθενέστερης εγχώριας ζήτησης», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ. «Με την πάροδο του χρόνου, η πτώση του πληθωρισμού αυξάνοντας τα εισοδήματα και τη βελτίωση των συνθηκών προσφοράς θα πρέπει να υποστηρίξουν την ανάκαμψη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BoJ: Δέσμευση για «μεγαλύτερη ευελιξία» στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων

Η δυνάμει παγίδα που έστησε… η ΕΚΤ για δανειολήπτες και τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider