«Σήμα» ΟΟΣΑ στις επιχειρήσεις για αυξήσεις μισθών στους εργαζόμενους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σήμα» ΟΟΣΑ στις επιχειρήσεις για αυξήσεις μισθών στους εργαζόμενους
Μισθοί Πληθωρισμός
Σε 31 από τις 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ οι εργοδότες δεν έχουν αυξήσει τους μισθούς με ρυθμό που να συμβαδίζει με τα επίπεδα του πληθωρισμού

Μήνυμα προς τις επιχειρήσεις παγκοσμίως για να προχωρήσουν σε αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων τους, ώστε οι τελευταίοι να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό, έστειλε την Τρίτη ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού για την Απασχόληση που δόθηκε στη δημοσιότητα, σε 31 από τις 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ οι εργοδότες δεν έχουν αυξήσει τους μισθούς με ρυθμό που να συμβαδίζει με τα επίπεδα του πληθωρισμού.

Δεδομένου του πληθωρισμού, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 3,8% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην Ουγγαρία με 15,6%, αναφέρει η έκθεση.

Ενώ οι εργαζόμενοι είδαν τον υψηλό πληθωρισμό να διαβρώνει την αγοραστική τους δύναμη, όλες οι χώρες της έκθεσης είδαν τα κέρδη των επιχειρήσεων να αυξάνονται ταχύτερα από τους μισθούς μετά την πανδημία του κορονοϊού.

«Το κόστος μιας κρίσης διαβίωσης είναι ένα κόστος που πρέπει να μοιραστεί μεταξύ αυτών που μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις, αυτών που πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις και αυτών που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της πολιτικής εργασίας του ΟΟΣΑ, Στέφανο Σκαρπέτα.

«Υπάρχει κάποιο περιθώριο σε κάποιο περιθώριο στα κέρδη για να φιλοξενήσει κάποια αύξηση στους μισθούς χωρίς απαραίτητα να δημιουργηθεί ένα σπιράλ τιμών-μισθών», σημείωσε ο Σκαρπέτα.

Το κατά πόσο θα μπορούσαν να αυξηθούν οι μισθοί θα εξαρτιόταν από χώρα σε χώρα, ενώ θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι τομείς της οικονομίας.

Ο Σκαρπέτα συμπλήρωσε πως οι αυξήσεις των κερδών ήταν μικρότερες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ZEW: «Συντριβή» για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούλιο - «Περαιτέρω επιδείνωση» μέσα στο 2023

Γερμανία: Στο 6,8% ο πληθωρισμός του Ιουνίου - Στο +13,7% τα τρόφιμα

ΗΠΑ: Σε υψηλό 7μηνών η εμπιστοσύνη των ΜμΕ - Πρόβλημα η έλλειψη εργατικού δυναμικού

gazzetta
gazzetta reader insider insider