Νάγκελ (ΕΚΤ): Μήνυμα για νέες αυξήσεις των επιτοκίων - «Αναμένεται υψηλότερος πληθωρισμός»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νάγκελ (ΕΚΤ): Μήνυμα για νέες αυξήσεις των επιτοκίων - «Αναμένεται υψηλότερος πληθωρισμός»
«Αναμένονται υψηλότερα και όχι χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού» υπογράμμισε τη Δευτέρα το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας,

Την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να επιμείνει στις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υπογράμμισε τη Δευτέρα το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γιόακιμ Νάγκελ.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να καλύψουμε», αναφορικά με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται πως από το καλοκαίρι του 2022 η ευρωτράπεζα προχωρά σε διαδοχικές αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων με στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στην ευρωπαϊκή οικονομία στον στόχο του 2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή, ο πληθωρισμός κατά τον Ιούνιο φαίνεται πως διαμορφώνεται στο 5,5%.

Ο Νάγκελ υποστήριξε πως «τα ρίσκα ανόδου για τις προοπτικές των τιμών κυριαρχούν. Εξετάζοντας τις προβλέψεις, αναμένονται υψηλότερα και όχι χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού. Για παράδειγμα, οι ισχυρότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των μισθών ή των περιθωρίων κέρδους θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιτάχυνση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα».

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, με μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων στις 27 Ιουλίου να είναι σχεδόν βέβαιη, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προσπαθούν να προσδιορίσουν πόσο πρέπει να αυξηθεί το κόστος δανεισμού στη συνέχεια για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. Ο Νάγκελ έχει μιλήσει έντονα για την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης.

Ακόμα, ο ίδιος δήλωσε ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα πρέπει να συρρικνωθεί «σημαντικά» τα επόμενα χρόνια.

«Οι προκλήσεις της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον θα μπορούσαν να απαιτήσουν να υπάρξει και πάλι μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν για το ότι το αποτύπωμα της κεντρικής τράπεζας στην αγορά θα γίνει πολύ πιο διαχειρίσιμο στο μέλλον. Ειδικότερα, αυτό θα σήμαινε έναν σημαντικά μικρότερο ισολογισμό» ανέφερε ο επικεφαλής της Bundesbank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Εργασιακό στρες βιώνουν 8 στους 10 εργαζόμενους - Χειρότερη η κατάσταση στους μεγάλους ομίλους

Συνεχίζει ακάθεκτο το Bitcoin - Ξεπέρασε και τα 118.000 δολάρια

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από το 2027 φέρνει η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής - Χαμηλή ηλικία «εξόδου» στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider