Συστήνεται Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους - Τι σηματοδοτεί

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συστήνεται Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους - Τι σηματοδοτεί
Η νέα Γενική Γραμματεία θα κληθεί να αντιμετωπίσει το θέμα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών στη δεύτερη φάση του, αυτήν της πρόληψης και της διαχείρισης.

Την έμφαση που θα δώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη δεύτερη θητεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, σηματοδοτεί η σύσταση στο υπουργείο Οικονομικών Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και η αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα. Στη νέα Γενική Γραμματεία θα μεταφερθούν ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων: α) η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και β) η Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής.

Η νέα Γενική Γραμματεία θα κληθεί να αντιμετωπίσει το θέμα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών στη δεύτερη φάση του, αυτήν της πρόληψης αφενός, της διαχείρισης αφετέρου. Πρόκειται για κολοσσιαίο έργο, συνέχεια της εξυγίανσης των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια, καθώς αφορά στην εξυγίανση και της οικονομίας από αυτά. Κομβικά στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους θα είναι δύο ζητήματα: α) η αντιμετώπιση των ρυθμισμένων δανείων, προκειμένου αυτά να αναχρηματοδοτηθούν και να γυρίσουν εξυγιασμένα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, και β) η σύσταση του Φορέα Ακινήτων που προβλέπει ο Πτωχευτικός Νόμος 4738/2020, με τον οποίο θα ολοκληρωθεί η πεμπτουσία του νομοθετήματος για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή δεύτερης ευκαιρίας.

Όπως προβλέπει ο νόμος, ο Φορέας Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα αποκτά από τους πλειστηριασμούς την πρώτη κατοικία ευάλωτων οφειλετών που θα πτωχεύουν και θα τους την επαναμισθώνει, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι εξώσεις και να προστατευθεί το δικαίωμα στη στέγαση. Ο Φορέας προβλέπεται ότι θα συσταθεί με ιδιωτικά κεφάλαια και ήδη η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχει ολοκληρώσει την φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικά θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημα.

Παράλληλο μεγάλο θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα Γραμματεία θα είναι το πώς θα επιστρέψουν στις τράπεζες τα πρώην κόκκινα δάνεια που ρυθμίστηκαν και εξυγιάνθηκαν. Όπως έγραφε το insider.gr, έχει διαπιστωθεί στην πορεία των τελευταίων ετών ότι ένα μέρος των 80-100 δισ. μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που αφαιρέθηκαν από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, είναι οφειλέτες που επλήγησαν από την κρίση αλλά αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν ανάγκη να ανακτήσουν τους πρώην «κόκκινους» δανειολήπτες που είναι πλέον υγιείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κλειδί για τη μείωση φορολογικών συντελεστών η πάταξη της φοροδιαφυγής

Τι θα βρει ο Χρ. Σταϊκούρας στις Υποδομές – Η «κληρονομιά» και οι εκκρεμότητες

Χατζηδάκης: Οι έξι στόχοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider