BIS: Ο τελικός γύρος της σύσφιξης θα είναι ο πιο δύσκολος - Υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BIS: Ο τελικός γύρος της σύσφιξης θα είναι ο πιο δύσκολος - Υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα
Στον «πιο δύσκολο γύρο» εισέρχεται ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης, προειδοποιεί η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), καθώς ο πληθωρισμός απειλεί να «παγιωθεί».

Στον «πιο δύσκολο γύρο» εισέρχεται ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης, προειδοποιεί η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), καθώς ο πληθωρισμός απειλεί να «παγιωθεί».

«Παρά την εντατική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, το τελευταίο κομμάτι του ταξιδιού για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών θα είναι το πιο δύσκολο» σημειώνει χαρακτηριστικά στην ετήσια οικονομική του έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο διάστημα από ό,τι αναμένει ο κόσμος και οι επενδυτές» τονίζει μάλιστα.

«Οι ''σφιχτές'' αγορές εργασίας και οι επίμονα ακριβότερες υπηρεσίες δημιουργούν έναν «ουσιαστικό κίνδυνο να επικρατήσει η ψυχολογία του πληθωρισμού, όπου οι αυξήσεις μισθών και τιμών αρχίζουν να αλληλοενισχύονται» επισημαίνει ακόμα.

Αυτά, μετά τα πρόσφατα «καμπανάκια» από τους κεντρικούς τραπεζίτες ότι ο πληθωρισμός οδηγεί σε μια νέα φάση νομισματικής σύσφιξης.

Μετά από μια παύση της Fed, ο Τζερόμ Πάουελ επέστρεψε σε επιθετικό τόνο, την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας «παράθυρο» για μία ή δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Στο ίδιο κλίμα και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή» δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της BIS, Agustin Carstens, σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους.

«Υπάρχει μια πιθανότητα να εξασφαλίσουμε μια ήπια προσγείωση, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους» τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ντε Γκίντος: Η ΕΚΤ μπαίνει στην τελική ευθεία των αυξήσεων επιτοκίων

Καύσιμα: Γιατί οι τιμές στην ελληνική αγορά δεν ακολουθούν την πτώση του Brent

Βερολίνο: «Καμπανάκι» για την ύφεση στην ευρωζώνη και την επίδραση των μισθών στον πληθωρισμό και τα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider