Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιδότηση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιδότηση
«Ανοίγει» εκτός απροόπτου αύριο, Τρίτη, η πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr, για την υπαγωγή στο πρόγραμμα. Δυνατότητα αίτησης ιδιωτών με ατομικό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, συγκριτική αξιολόγηση των ενδιαφερόμενων βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων. Επιδότηση περίπου 90.000 συστημάτων με τα 100 εκατ. προϋπολογισμού του προγράμματος.

Λίγες ώρες απομένουν για την έναρξη του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Aλλάζω Θερμοσίφωνα» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, εκτός απροόπτου αύριο, Τρίτη, θα «ενεργοποιηθεί» η πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr, για την έναρξη υποδοχής αιτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα θα «τρέξει» όπως και το «Ανακυκλώνω – Aλλάζω συσκευή», δηλαδή όχι με βάση τη χρονική προτεραιότητα υποβολής, αλλά με την επιλογή των δικαιούχων ανάλογα με μία σειρά εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, από το σύνολο των αιτήσεων που θα υποβληθούν. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να γίνει στη συνέχεια η κατάταξη και να προκύψουν οι ωφελούμενοι, αλλά και ο κατάλογος των επιλαχόντων.

Η ενίσχυση κυμαίνεται από 50% έως 60%, ενώ θα δοθεί με τη μορφή voucher που θα αφαιρεθεί από την τελική τιμή του μοντέλου που θα επιλέξει ο ωφελούμενος. Ανάλογα με το μέγεθος του ηλιακού, δηλαδή τον ωφέλιμο όγκο της δεξαμενής, η ενίσχυση (χωρίς τον ΦΠΑ) ξεκινά από 510,48 και φτάνει μέχρι τα 904,84 ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, ο οποίος σύμφωνα με στελέχη του κλάδου είναι αρκετός για την επιδότηση 90.000 συστημάτων περίπου. Δυνατότητα υποβολής αίτησης έχουν οικιακοί καταναλωτές με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας έως 30.000 ευρώ.

Επίσης, θα πρέπει ο ηλιακός να προορίζεται για νοικοκυριό (και όχι επαγγελματικό ακίνητο), αλλά και να αντικαταστήσει ηλεκτρικό θερμοσίφωνα (τουλάχιστον 40 λίτρων). Μάλιστα, ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας θα πρέπει να είναι σε λειτουργία, όπως και να αποσυρθεί για να ανακυκλωθεί.

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπως το μέσο ετήσιο ανά μέλος οικογένειας, ενώ στην κατάταξη προτεραιοποιούνται οι οικογένειες με μέλη ΑμεΑ, οι μονογονεϊκές οικογένειες με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, καθώς και οι οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόθεση είναι στην πορεία να προστεθούν επιπλέον πόροι στο πρόγραμμα, ώστε να ενισχυθούν και νοικοκυριά από τη λίστα των επιλαχόντων.

Επιλέξιμοι ηλιακοί

Στο πλαίσιο του προγράμματος, επιδοτούνται ηλιακοί με επιλεκτικούς συλλέκτες και χωρητικότητα δεξαμενής τουλάχιστον 110 λίτρων, η οποία θα διαθέτει πιστοποίηση CE. Επίσης, ο ηλιακός θα πρέπει να διαθέτει πιστοποίηση Solar Keymark, η οποία θα καλύπτει είτε αποκλειστικά στους συλλέκτες (τα πάνελ του ηλιακού), είτε ολόκληρο το σύστημα.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ, κατά την προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος, υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι θα μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού, κατά περίπου 65%, ενώ θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος.

Εκπρόσωποι του κλάδου, που έχουν μιλήσει στο Insider.gr, εκτιμούν ότι με την επιλογή ενός ποιοτικού μοντέλου, ώστε να έχει διάρκεια «ζωής» τουλάχιστον 20 χρόνια, ένα νοικοκυριό θα εξοικονομήσει από τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού ένα ποσό περί τα 8.000 ευρώ. Μάλιστα, το ποσό αυτό έχει υπολογισθεί με μικρότερες τιμές ρεύματος σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφονταν μέσα στην ενεργειακή κρίση και ελαφρώς μεγαλύτερες από την εποχή πριν την ενεργειακή κρίση. Στο δυσοίωνο σενάριο, που οι τιμές παραμένουν «φουσκωμένες» τα επόμενα χρόνια, τότε η εξοικονόμηση ξεπερνά τα 9.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινά η δράση «ΦΟΡΤΙΖΩ ΠΑΝΤΟΥ»-Πώς θα δοθεί η επιδότηση

Κ. Χατζηδάκης: H ισχυρή ανάπτυξη θα φέρει αυξήσεις μισθών - Θα στηρίξουμε το «Σπίτι μου» με όσους πόρους χρειαστούν

ΔΕΗ: Νέο ρόλο στο ενεργειακό σύστημα αποκτούν πρώην λιγνιτικές μονάδες στην Κοζάνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider