Ηχηρό «καμπανάκι» Γκεορκίεβα: Κίνδυνος «νέου Ψυχρού Πολέμου»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηχηρό «καμπανάκι» Γκεορκίεβα: Κίνδυνος «νέου Ψυχρού Πολέμου»
«Η μεσαία τάξη σε κάθε χώρα θα πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα. Έτσι, λίγη περισσότερη ψυχραιμία θα μας έσωζε από μεγάλες περιπέτειες».

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τον κίνδυνο ξεσπάσματος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, καθώς αυξάνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων με επακόλουθα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

«Το ερώτημα είναι, μπορούμε να είμαστε πιο αποφασισμένοι να ενισχύσουμε την ασφάλεια των προμηθειών, αλλά να μην ωθήσουμε τον κόσμο τόσο μακριά που θα βρεθούμε σε έναν δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο;» διερωτήθηκε η κα Γκεοργκίεβα.

«Πιστεύω πως μπορούμε» πρόσθεσε, σύμφωνα με τo Reuters. Η Γκεοργκίεβα, η οποία μεγάλωσε στη Βουλγαρία κατά τη σοβιετική εποχή, είπε ότι βίωσε τον Ψυχρό Πόλεμο και τον αντίκτυπό του στην αποκοπή των ταλαντούχων ανθρώπων από την παγκόσμια οικονομία και δεν θα ήθελε να δει το ίδιο έργο να επαναλαμβάνεται.

Την Τετάρτη, οι οικονομικοί ηγέτες της G7 υποσχέθηκαν να στηρίξουν τις μικρότερε χώρες και να καταστήσουν πιο ανθεκτικές και βιώσιμες τις αλυσίδες εφοδιασμού. Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και οι επακόλουθες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ενδεχομένως να μειώσουν την παγκόσμια οικονομική παραγωγή μεταξύ 0,2% και 7%.

Μάλιστα, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει βυθισμένη σε κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης για χρόνια. Η Γκεοργκίεβα υπογράμμισε πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ίσως πρέπει να αποδεχτούν την ανάπτυξη νέων, πιο αυτόνομων αλυσίδων εφοδιασμού.

«Η ασφάλεια των προμηθειών και η αξιόπιστη λειτουργία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού παίρνει μια νέα, υψηλότερης προτεραιότητας θέση στις οικονομικές συζητήσεις», σημείωσε επισημαίνοντας τον αντίκτυπο τόσο της πανδημίας COVID-19 όσο και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Εάν δεν φανούμε πιο λογικοί, τότε οι άνθρωποι παντού θα είναι σε χειρότερη θέση. Η μεσαία τάξη σε κάθε χώρα θα πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα. Έτσι, λίγη περισσότερη ψυχραιμία θα μας έσωζε από μεγάλες περιπέτειες» κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BlackRock: Σχεδόν 9,1 τρισ. δολάρια το υπό διαχείριση ενεργητικό στο α’ τρίμηνο

Wells Fargo: «Εκτόξευση» σε έσοδα και καθαρά κέρδη α' τριμήνου με «βοήθεια» από Fed

Ρεκόρ εσόδων για τη JP Morgan: Εκτίναξη κερδοφορίας 52% στο 1ο τρίμηνο - Ράλι 6% για τη μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider