Σημαντική αύξηση 9,4% στον κατώτατο μισθό, στα 780 ευρώ από 1η Απριλίου - Στα 479 ευρώ το επίδομα ανεργίας

Μοιράσου το
Σημαντική αύξηση 9,4% στον κατώτατο μισθό, στα 780 ευρώ από 1η Απριλίου - Στα 479 ευρώ το επίδομα ανεργίας
Στα 780 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου - Στο 9,4% το ύψος της αύξησης. Είναι η τρίτη διαδοχική από το 2019. Συμπαρασύρει ανοδικά 19 επιδόματα. «Δεν λύνει το πρόβλημα αλλά προσφέρει σημαντική ανακούφιση» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο νέος κατώτατος μισθός θα ανέρχεται στα 780 ευρώ, από την 1η Απριλίου, με την τρίτη διαδοχική αύξηση να είναι ύψους 9,4%, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η νέα αυτή αναπροσαρμογή, ήταν τελικά ισχυρότερη του αναμενόμενου, καθώς είναι υψηλότερη και από τις προτάσεις των φορέων αλλά και από τη θέση του ΚΕΠΕ. Είναι επίσης ισχυρότερη και από την αύξηση που δόθηκε στους συνταξιούχους.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας που ανέρχεται πλέον στα 479 ευρώ.

Οι ανακοινώσεις

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως το 2019 ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ «κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί τρεις επιπλέον μισθοί για περίπου 600.000 εργαζομένους», ενώ «η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό».

«Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω ότι ακόμα στην Ελλάδα οι αμοιβές είναι χαμηλές, ενώ πιέζονται από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια, ειδικά από τους νέους που δύσκολα τα βγάζουν πέρα» παραδέχτηκε και πρόσθεσε πως η νέα αύξηση δεν λύνει το πρόβλημα αλλά προσφέρει μια σημαντική ανακούφιση και κυρίως «δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα».

«Θέλω να τονίσω ότι το ποσό που συμφωνήθηκε βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατότητων μας. Είναι μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων που στηρίχθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Η οικονομία είναι σε ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως τώρα είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μια νέα γενναία αύξηση μισθού, καθώς το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται όλοι δίκαια, όπως επεσήμανε καταληκτικά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας και η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Κύρα Κάπη.

Υπενθυμίζεται πως το ΚΕΠΕ έχει εισηγηθεί αύξηση από 5% έως 7,75%, επισημαίνοντάς ότι οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από αυτό το ποσοστό θα αυξήσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας και θα θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι ο βασικός μισθός δεν θα φτάσει τα 800 ευρώ.

«Έχουμε λογαριάσει και τον πληθωρισμό και την αύξηση του ΑΕΠ και άλλα μεγέθη όπως είναι η παραγωγικότητα και θα παρουσιάσουμε κάτι που θα είναι κοινωνικά δίκαιο αλλά και υπεύθυνο» ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ. «Δεν θέλουμε να λειτουργήσουμε ως πολιτικοί Αγιοβασίληδες ενόψει εκλογών. Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι, να δούμε τις αντοχές της οικονομίας, τις αντοχές των επιχειρήσεων. Από τη μια πλευρά δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό. Χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχουν και εργαζόμενοι, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να δούμε και τις αυξημένες πράγματι ανάγκες των εργαζομένων, ιδιαίτερα λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Β. Κορκίδης: Ο ρόλος του κατώτατου μισθού στην αγορά εργασίας

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider