Τουρκία: Νέα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού - Στο 55,18% τον Φεβρουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Νέα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού - Στο 55,18% τον Φεβρουάριο
Τουρκία σημαία
Τους τελευταίους τέσσερις μήνες ο πληθωρισμός στην Τουρκία κινείται πτωτικά,έχοντας υποχωρήσει σημαντικά από το 85% όπου είχε βρεθεί - το υψηλότερο επίπεδο από το 1998.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία υποχώρησε ελαφρά στο 55,18% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ήρθαν στο φως την Παρασκευή.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε από το 57,7% του Ιανουαρίου και κινήθηκε ακόμη χαμηλότερα και από την εκτίμηση των οικονομολόγων για 55,7%.

Η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος σημειώθηκε στον κλάδο των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, με άλμα 7,36%, ενώ οι τιμές για εστιατόρια και ξενοδοχεία εκτινάχθηκαν 5,69% και 4,07% αντίστοιχα.

Ο πληθωρισμός αναζωπυρώθηκε από τα τέλη του 2021 και έφτασε στο υψηλό 24 ετών του 85,51% τον Οκτώβριο. Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιό της παρά την έκρηξη των πληθωριστικών πιέσεων για να διατηρήσει την αναπτυξιακή δυναμική.

Οικονομολόγοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο καταστροφικός σεισμός με τους πάνω από 45.000 νεκρούς που προηγήθηκε και κατέστρεψε χιλιάδες κτίρια, θα κοστίσει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια λίρες για έργα αποκατάστασης ενώ θα μειώσει μία έως δύο ποσοστιαίες μονάδες την οικονομική ανάπτυξη της χώρας φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Για «τέλεια καταιγίδα» ύφεσης, κρίσης χρέους και πληθωρισμού προειδοποιεί ο Ρουμπινί

Η πόλη με την καλύτερη ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής

«Καμπανάκι» Fed για τα επιτόκια: Έρχονται νέες και μεγάλης διάρκειας αυξήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider