Ιαπωνία: Εκτινάχθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο - Το μεγαλύτερο από το 1970

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιαπωνία: Εκτινάχθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο - Το μεγαλύτερο από το 1970
«Δεν είναι βέβαιο πόσο γρήγορα θα συρρικνωθεί το έλλειμμα καθώς η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω από εδώ και πέρα».

Το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο, καθώς οι έκτακτες συνθήκες, όπως οι διακοπές του νέου σεληνιακού έτους, επιβράδυναν τις εξαγωγές εν μέσω και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Το εμπορικό χάσμα εκτινάχθηκε στα 3,5 τρισεκατομμύρια γιεν (26,1 δισεκατομμύρια δολάρια) από 1,45 τρισεκατομμύρια γιεν τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τα 3 τρισεκατομμύρια γιεν για πρώτη φορά με βάση τα στοιχεία από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όπως ανέφερε την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών. Το έλλειμμα ξεπέρασε κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ, αν και ήταν μικρότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η αξία των αποστολών προς την Κίνα μειώθηκε κατά 17,1%, ενώ και οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ - Ευρώπη κατέγραψαν χαμηλότερο ρυθμό 10,2% και 9,5% αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές συνέχισαν να παρουσιάζουν διψήφια νούμερα με άνοδο 17,8% από πέρυσι, με το έλλειμμα ρεκόρ ρίχνει ένα «μαύρο» σύννεφο στην οικονομία της Ιαπωνίας, καθώς αγωνίζεται να πετύχει ανάκαμψη.

«Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας είναι απίθανο να παρουσιάσουν ισχυρή ανάκαμψη, επομένως η συνολική οικονομία πιθανότατα θα συνεχίσει να έχει μια άτονη ανάπτυξη», δήλωσε ο Tακέσι Μινάμι, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Norinchukin. «Αυτό θα είναι πονοκέφαλος για την BOJ όταν σκεφτεί την ομαλοποίηση» πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ξαφνική αλλαγή της πολιτικής της Κίνα για τον κορονοϊό έφερε πλήγμα στις εξαγωγές της Ιαπωνίας, καθώς τα κρούσματα Covid αυξήθηκαν μετά το τέλος της πολιτικής Covid-Zero, προκαλώντας αναστάτωση σε ολόκληρη τη χώρα. Οι αποστολές προς την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των συνολικών εξαγωγών της Ιαπωνίας.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η συναλλαγματική ισοτιμία τον περασμένο μήνα ήταν 132,08 γιεν ανά δολάριο, 15% χαμηλότερη από ό,τι πέρυσι. Αν και το ασθενέστερο γιεν και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου - οι δύο κύριοι παράγοντες πίσω από το παρατεταμένο εμπορικό έλλειμμα - έχουν χαλαρώσει σε σύγκριση με την κορύφωση του περασμένου έτους, η διαφορά παραμένει αισθητή.

Ένας άλλος παράγοντας πίεσης είναι οι αυξήσεις των τιμών. Ο πληθωρισμός σε εθνικό επίπεδο έφτασε σε υψηλό 41 ετών τον Δεκέμβριο, καθώς οι εταιρείες, ιδίως οι παραγωγοί τροφίμων, μετακύλησαν υψηλότερο κόστος στα προϊόντα τους. Ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός έχει καταβροχθίσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, μια τάση που αντανακλάται στη μείωση των δαπανών των νοικοκυριών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Zeus International: Οι επενδύσεις και τα νέα πρότζεκτ του 2023 και οι προσδοκίες για την προοπτική του ελληνικού τουρισμού

Tesla: Μαζικές απολύσεις στη Νέα Υόρκη «ως αντίποινα για συνδικαλιστική δράση»

Miele: Η χρονιά ορόσημο του 2022 και ο στόχος των 100 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider