Βόρεια Μακεδονία: Πρόταση ΕΕ για δάνεια 100 εκατ. ευρώ υπό τον όρο εφαρμογής μεταρρυθμίσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βόρεια Μακεδονία: Πρόταση ΕΕ για δάνεια 100 εκατ. ευρώ υπό τον όρο εφαρμογής μεταρρυθμίσεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την παροχή έως και 100 εκατομμυρίων ευρώ σε Μακροοικονομική Χρηματοοικονομική Βοήθεια (ΜΧΣ) για τη Βόρεια Μακεδονία, για το 2023 και 2024.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την παροχή έως και 100 εκατομμυρίων ευρώ σε Μακροοικονομική Χρηματοοικονομική Βοήθεια (ΜΧΣ) για τη Βόρεια Μακεδονία, για το 2023 και 2024.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει ότι στέκεται στο πλευρό της Βόρειας Μακεδονίας σε δύσκολους καιρούς, καθώς, μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η εξωτερική ισορροπία της χώρας επιδεινώθηκε ραγδαία λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τις εισαγωγές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Βόρεια Μακεδονία αντιμετωπίζει επίσης μεγάλες ανάγκες αποπληρωμής εξωτερικού χρέους το 2023 σε ένα πλαίσιο δύσκολων συνθηκών χρηματοδότησης.

Η προτεινόμενη βοήθεια θα συμβάλει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Βόρειας Μακεδονίας το 2023 και το 2024, υποστηρίζοντας τόσο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η πρόταση της Επιτροπής έρχεται σε συνδυασμό με το πρόγραμμα στήριξης διάρκειας 24 μηνών που σύναψε η χώρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ύψους έως 530 εκατ. ευρώ.

Η βοήθεια θα έρθει με τη μορφή δανείων, τα οποία θα καταβληθούν σε δύο δόσεις. Αυτές οι δύο πληρωμές θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή μέτρων πολιτικής που πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της ΕΕ σε Μνημόνιο Συνεννόησης. Το Μνημόνιο Συνεννόησης είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε μεταρρυθμίσεις πολιτικής στους τομείς της δημοσιονομικής διακυβέρνησης, της φορολογικής πολιτικής, της διαχείρισης των δημοσίων επενδύσεων, των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της διαφάνειας στις κρατικές ενισχύσεις, της ενεργειακής απόδοσης, της δικαστικής μεταρρύθμισης και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Οι πληρωμές θα εξαρτηθούν επίσης από την εφαρμογή του προγράμματος του ΔΝΤ. «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα στηρίξουν τη Βόρεια Μακεδονία στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ», τονίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Στεκόμαστε στο πλευρό της Βόρειας Μακεδονίας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Σήμερα, προτείνουμε Μακροοικονομική Χρηματοοικονομική Βοήθεια έως και 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας, συμβάλλοντας στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της για τα επόμενα δύο χρόνια».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσουν και να εγκρίνουν την πρόταση για την παροχή Μακροοικονομικής Χρηματοδοτικής Βοήθειας στη Βόρεια Μακεδονία. Μόλις εγκριθεί, η πρόταση θα τεθεί σε ισχύ και θα μπορούν να ακολουθήσουν πληρωμές, εφόσον πληρούνται οι όροι πολιτικής που καθορίζονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα και οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2022.

Το Μάιο του 2020, η ΕΕ συμφώνησε σε πρόγραμμα ΜΧΣ 160 εκατομμυρίων ευρώ για τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της βοήθειας σε χώρες εταίρους της ΕΕ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού. Η πρώτη δόση των 80 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2020. Η δεύτερη δόση των 80 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021, μετά από θετική αξιολόγηση από την Επιτροπή για την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την εκπλήρωση των όρων πολιτικής που συνδέονται με τη βοήθεια αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συρία: Έκκληση για βοήθεια μετά τον σεισμό - «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε» υπόσχεται η ΕΕ

Η Νορβηγία θα δώσει 7 δισ. δολάρια για στήριξη στην Ουκρανία 

gazzetta
gazzetta reader insider insider