Γεωργία: Ρεκόρ για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2022

Newsroom
Μοιράσου το
Γεωργία: Ρεκόρ για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2022
Ρεκόρ σημείωσε τον Οκτώβριο του 2022 η αξία των μηνιαίων εμπορικών ροών των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ρεκόρ σημείωσε τον Οκτώβριο του 2022 η αξία των μηνιαίων εμπορικών ροών των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η αξία των μηνιαίων εμπορικών ροών των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 36,5 δισ. ευρώ, ενώ τον ίδιο μήνα, οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ αυξήθηκαν στα 15,7 δισ. ευρώ.

Η αξία των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, παρά την ελαφρά μηνιαία μείωση που σημείωσε, παρέμεινε υψηλή, ανερχόμενη σε 20,7 δισ. ευρώ. Συνολικά, και παρά την αύξηση των εισαγωγών, το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ παρέμεινε θετικό και διαμορφώθηκε στα 5 δισ. ευρώ.

Η Βραζιλία και η Ουκρανία καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις στις χώρες προέλευσης των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ. Οι εισαγωγές από τη Βραζιλία μειώθηκαν κατά 17% τον Οκτώβριο του 2022 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Οι εισαγωγές από την Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 25% τον Οκτώβριο, με τις εισαγωγές αραβοσίτου, ηλιελαίου, ηλιανθόσπορων και ελαιοκράμβης να αντιπροσωπεύουν το 70% των εισαγωγών της ΕΕ.

Σε αξία, οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ κατέγραψαν μηνιαία μείωση 1,2%. Η μείωση των εξαγωγών της ΕΕ οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες εξαγωγές οινοπνευματωδών ποτών, λικέρ, τυριού και τυροπήγματος. Παρά τη μηνιαία αυτή μείωση, οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ προς τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η σημερινή έκθεση περιλαμβάνει και μια ενότητα που παρουσιάζει την ιστορική εξέλιξη (από το 1961 έως το 2019) της κατανάλωσης και της παραγωγής σίτου και αραβοσίτου στην Ευρώπη, την Κεντρική Ασία, την Ασία-Ωκεανία, την Αφρική και την Αμερική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.