«Καμπανάκι» ΔΝΤ προς Fed: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν έχει κορυφωθεί ακόμη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» ΔΝΤ προς Fed: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν έχει κορυφωθεί ακόμη
Η κύρια ανησυχία της Γκόπιναθ είναι η συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν έχει φτάσει ακόμη το peak του και είναι πολύ νωρίς για την Fed να ανακηρύξει τη νίκη στη μάχη κατά της ακρίβειας, όπως προειδοποιεί η Γκίτα Γκόπιναθ, αναπληρώτρια επικεφαλής του ΔΝΤ.

Το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ σε συνέντευξή του στους Financial Times, προέτρεψε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως η Fed πρέπει να «διατηρήσει περιοριστική νομισματική πολιτική» έως ότου γίνει εμφανής μια «πολύ σίγουρη, διαρκής υποχώρηση» των πληθωριστικών πιέσεων και ειδικά του δομικού πληθωρισμού.

Παρά τους φόβους ορισμένων αναλυτών ότι η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια πολύ επιθετικά, η αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε ότι είναι «δύσκολο» να υποστηρίξει κανείς ότι οι τραπεζίτες έχουν αυστηροποιήσει υπερβολικά την νομισματική πολιτική. Υποστήριξε επίσης, ότι το επιτόκιο αναφοράς της Fed θα πρέπει να ανέβει σε περίπου 5% και να παραμείνει εκεί καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τις τελευταίες προβλέψεις «dot plot» από αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

«Αν δείτε τους δείκτες στην αγορά εργασίας και αν δείτε πολύ σημαντικές συνιστώσες του πληθωρισμού, όπως στον κλάδο των υπηρεσιών, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε κερδίσει τον πληθωρισμό», επεσήμανε ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει την οικονομία της Κίνας να υποφέρει σημαντικά στο άμεσο μέλλον καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενες νοσηλείες και θανάτους λόγω COVID και ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι η επιβράδυνση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη. «Μια ανάκαμψη είναι πιθανή αργότερα φέτος, ωστόσο, μόνο όταν η κινεζική ζήτηση αρχίζει να ανακάμπτει», έσπευσε να συμπληρώσει.

Οι αξιωματούχοι της Fed δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό και αναμένουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος σε αυτή τη «μάχη», όπως αποτυπώθηκε στα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου της FOMC που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας.

Παράλληλα, μέσα από τα πρακτικά δίνεται «σήμα» για νέες αυξήσεις επιτοκίων καθώς οι φορείς άσκησης της νομισματικής πολιτικής υποστηρίζουν πως αυτές οι «άνοδοι» θα «είναι κατάλληλες για την επίτευξη των στόχων της FOMC», ενώ κανένα μέλος της Επιτροπής δεν αναμένει μειώσεις επιτοκίων το 2023, παρά τις όποιες κινήσεις της αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η BlackRock, τα χειρότερα είναι μπροστά για τις αγορές

Οι αγορές φαίνεται να μην πολύ-πιστεύουν τις Κεντρικές Τράπεζες; 

Η τραπεζική σύζυγος, η εταιρική διακυβέρνηση και ο νοικάρης - Οι κλάδοι με τα deals του 2023 - Τράπεζες: Τεράστια ποσά για συμβούλους και νομικούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider