ΕΕ: Η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 20,1%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 20,1%
Η Eurostat υπογράμμισε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ παραμένει από τον Ιανουάριο κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

H Eurostat ανακοίνωσε σήμερα πως η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 20,1% στο διάστημα Αυγούστου-Νοεμβρίου, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της αντίστοιχης περιόδου των πέντε τελευταίων ετών, δηλαδή πάνω από τον στόχο του 15% που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες (για την περίοδο Αυγούστου 2022-Μαρτίου 2023).

Η δραστική μείωση στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχε σαν αποτέλεσμα οι 27 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν στα τέλη Ιουλίου να περιορίσουν σε εθελοντική βάση την κατανάλωση από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Ο στόχος ήταν να μειωθεί η κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Μάλιστα, από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο η κατανάλωση μειώθηκε «στις περισσότερες χώρες μέλη» ανέφερε η Eurostat. Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία δεν ανέλυσε τους λόγους αυτής της μείωσης, η οποία θα μπορούσε εν μέρει να εξηγηθεί από το ιδιαίτερα ήπιο φθινόπωρο στην Ευρώπη, τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι καταναλωτές ή ακόμη και τη μείωση της παραγωγής σε ορισμένες βιομηχανίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε 18 από τις χώρες η κατανάλωση μειώθηκε πάνω από τον στόχο του 15%. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στη Φινλανδία (52,7%), τη Λετονία (43,2%) και τη Λιθουανία (41,6%). Η Ελλάδα ξεπέρασε επίσης στον στόχο του 15%.

Τέλος, 6 χώρες μείωσαν την κατανάλωση, χωρίς όμως να φτάσουν τον στόχο:

  • Ιρλανδία
  • Ισπανία
  • Τσεχία
  • Πορτογαλία
  • Ιταλία
  • Σλοβενία

Αντιθέτως, σε δύο χώρες, η κατανάλωση αυξήθηκε:

  1. Μάλτα (+7,1%)
  2. Σλοβακία (+2,6%)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Πώς αποτιμά το ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο - Οι κίνδυνοι

Τι σημαίνει η συμφωνία της Ε.Ε. για το πλαφόν στο αέριο – Φρένο στη κερδοσκοπία, πότε θα εφαρμοσθεί

ΕΥΔΑΠ: Νέες προκηρύξεις 280 εκατ. ευρώ το 2023 – Οι «έξυπνοι μετρητές», το ενεργειακό κόστος, η Αρχή, τα τιμολόγια

gazzetta
gazzetta reader insider insider