Φυσικό αέριο: Η «έκρηξη» εισαγωγών LNG αποσυμπιέζει τις τιμές στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Η «έκρηξη» εισαγωγών LNG αποσυμπιέζει τις τιμές στην Ευρώπη
Σε πτωτική πορεία οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ωστόσο η ενεργειακή κρίση είναι παρούσα και μπορεί να ανατρέψει ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη διολισθαίνουν καθώς οι μαζικές εισαγωγές LNG και οι γεμάτες δεξαμενές των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία για την αντιμετώπιση ενός ψυχρού χειμώνα ελέω της ενεργειακής κρίσης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης «βούτηξαν» έως και 6,4% νωρίς το πρωί της Παρασκευής και οδεύουν προς την πρώτη εβδομαδιαία πτώση μετά από σχεδόν έναν μήνα. Παρόλο που η ζήτηση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξάνεται, οι δεξαμενές είναι γεμάτες περίπου 86%, ενώ οι εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται σε υψηλό έτους.

Ωστόσο, το πραγματικό κρας-τεστ θα διεξαχθεί την εβδομάδα των Χριστουγέννων όπου οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν δραματικά, ειδικά σε Ηνωμένο Βασίλειο και Σκανδιναβικές χώρες ενώ η Γερμανία δοκιμάζεται από τον ψυχρότερο χειμώνα της 10ετίας, έχοντας καταναλώσει ήδη σε μία εβδομάδα το 1% των αποθεμάτων της.

Για να τεθεί υπό μερικό έλεγχο η ενεργειακή κρίση, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν μια γρήγορη συμφωνία για ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και να μπει ένα τέλος σε μία πολιτική διαμάχη που διαρκεί μήνες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ήταν 5% χαμηλότερα στα 128 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 11:00 ώρα Ελλάδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Στο ΥΠΕΝ οι προτάσεις για τη «φόρμουλα» φορολόγησης των προμηθευτών

Πούτιν: Σχεδιάζει περισσότερες πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα, ηλεκτρονική πλατφόρμα για ευρωπαϊκές τιμές

Σπύρου: Η αύξηση και οι διακυμάνσεις του κόστους ενέργειας επηρέασαν τα μεγέθη 9μήνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider