«Πυρά» ΕΚΤ για το πλαφόν στο αέριο: «Θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πυρά» ΕΚΤ για το πλαφόν στο αέριο: «Θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα»
AP - EKT - EUROPEAN CENTRAL BANK
Την αντίθεσή της στα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν για την άμβλυνση των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου εξέφρασε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επίσημη γνωμοδότησή της.

Την αντίθεσή της στα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν για την άμβλυνση των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου εξέφρασε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επίσημη γνωμοδότησή της.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ αναφέρει πως η πρόταση για επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, ενώ ζητά από τις ευρωπαϊκές αρχές να επανασχεδιάσουν το μίγμα μέτρων για τον έλεγχο των τιμών.

«Η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο τρέχων σχεδιασμός του προτεινόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε η ΕΚΤ σε γνωμοδότηση που φέρει την υπογραφή της επικεφαλής της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Παρά το γεγονός πως η ΕΚΤ εκτιμά πως στόχος των προτάσεων ήταν να μετριαστούν τα ακραία επίπεδα τιμών αερίου και η έντονη μεταβλητότητα, εντούτοις στην γνωμοδότηση προς τα ευρωπαϊκά όργανα, η Τράπεζα προειδοποιεί πως τα μέτρα που προτάθηκαν είναι σε θέση να πετύχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

«Ο σχεδιασμός του μηχανισμού μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα, να θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα των Κεντρικών Τραπεζών να διαχειρίζονται χρηματοοικονομικούς κινδύνους και μπορεί επίσης να δώσει κίνητρα για τη μετάβαση στη εξωχρηματιστηριακή αγορά», αναφέρεται ακόμα στο κείμενο της γνωμοδότησης της ΕΚΤ.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περιορίσει τον ρόλο της στη διαδικασία ενεργοποίησης και τερματισμού του πλαφόν στις τιμές, καθώς η τρέχουσα πρόταση μπορεί να καταπατήσει την ανεξαρτησία της και να αναθέσει ένα νέο καθήκον στην τράπεζα χωρίς την απαραίτητη αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.