Τρόφιμα: Υποχωρούν οι τιμές για 8ο μήνα παγκοσμίως - Οριακή μείωση τον Νοέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρόφιμα: Υποχωρούν οι τιμές για 8ο μήνα παγκοσμίως - Οριακή μείωση τον Νοέμβριο
Τον Νοέμβριο οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός που σηματοδοτεί ενδεχομένως τη χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών υποχώρησε οριακά τον Νοέμβριο, σημειώνοντας την όγδοη συνεχόμενη μηνιαία πτώση του, από το ρεκόρ τον Μαρίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Reuters, o FAO που παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με τις περισσότερες διαπραγματεύσεις παγκοσμίως, ανήλθε στις 135,7 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 135,9 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι χαμηλότερες τιμές για τα δημητριακά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα τον Νοέμβριο αντιστάθμισαν τις υψηλότερες τιμές για τα φυτικά έλαια και τη ζάχαρη, ανέφερε ο FAO.

Η συμφωνία του περασμένου μήνα για την παράταση στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για άλλες 120 ημέρες έχει μετριάσει τις ανησυχίες μετά την εμπόλεμη κατάσταση και το εμπόριο της Μαύρης Θάλασσας.

Παράλληλα, ο FAO μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2022 σε 2,756 δισεκατομμύρια τόνους από 2,764 δισεκατομμύρια που είχε εκτιμηθεί τον περασμένο μήνα.

Οι αυξανόμενες τιμές στα τρόφιμα έχουν αποτελέσει παράγοντα κλειδί για ένα ευρύτερο πληθωριστικό σπιράλ που πυροδοτεί κρίση στο κόστος ζωής από το Ηνωμένο Βασίλειο ως τη Μαλαισία με την ακρίβεια να εκτοξεύεται.

Η συνεχιζόμενη πτώση (τιμών) μπορεί να δώσει κάποια ανακούφιση στα νοικοκυριά, ωστόσο οι μειώσεις των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν αναμένεται να γίνουν άμεσα ορατές στους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι πολυεπίπεδες απειλές για τους γαστρονομικούς θησαυρούς του Ρεθύμνου

Τρόφιμα, Αγρότες και Επιδοτήσεις...

Βρετανία-LSE: Ο λογαριασμός των τροφίμων για τα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 6 δισ. λίρες μετά το Brexit

gazzetta
gazzetta reader insider insider