«Αδιαπραγμάτευτη» η γαλοπούλα για το Thanksgiving παρά την τρομακτική ακρίβεια στα τρόφιμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αδιαπραγμάτευτη» η γαλοπούλα για το Thanksgiving παρά την τρομακτική ακρίβεια στα τρόφιμα
Μπορεί η ακρίβεια να έχει χτυπήσει «κόκκινοι» όμως οι Αμερικανοί δεν προτίθεται να αλλάξουν τα έθιμά τους.

Το δείπνο της Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving) στις ΗΠΑ θα περιλαμβάνει γαλοπούλα, με τους Αμερικανούς να διατηρούν τις παραδόσεις παρά τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα και την ακρίβεια που επικρατεί.

Οι μισοί από όσους σχεδιάζουν να διοργανώσουν δείπνο για την Ημέρα των Ευχαριστιών στις 24 Νοεμβρίου έχουν ήδη αγοράσει τη γαλοπούλα τους, σύμφωνα με έρευνα της Morning Consult.

Μάλιστα, το 73% τονίζει πως η γαλοπούλα κοστίζει περισσότερο από πέρυσι, ενώ το 29% εκτιμά ότι θα είναι δυσκολότερο να βρουν το είδος γαλοπούλας που θέλουν, καθώς η γρίπη των πτηνών έχει αλλάξει τις ισορροπίες σε συνδυασμό φυσικά και με τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που οδήγησαν σε τιμές ρεκόρ για τις ζωοτροφές.

«Οι οικοδεσπότες της ημέρας των Ευχαριστιών θα κληθούν να πάρουν κάποιες δύσκολές αποφάσεις για το τραπέζι τους, αλλά η γαλοπούλα είναι αδιαπραγμάτευτη» υπογραμμίζει η Έμιλι Μοκουίν, αναλύτρια τροφίμων και ποτών στο Morning Consult.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 7,7% τον Οκτώβριο, με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται 10,9% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, ενώ οι τιμές για λαχανικά και φρούτα ανέβηκαν κατά 12,4%.

Ωστόσο, υπάρχουν και ευκαιρίες καθώς η Walmart έχει δεσμευτεί να πουλήσει γαλοπούλες και πολλά στολίδια στις τιμές που ίσχυαν πέρσι ενώ η γερμανική αλυσίδα Aldi έδωσε μία παρόμοια υπόσχεση για κρασιά, σνακς, φρέσκα ψωμάκια, μακαρόν και μηλόπιτες.

Η γαλοπούλα είναι περίπου 17% πιο ακριβή φέτος και πολλά μικρομεσαία νοικοκυριά που καλούνται να πληρώσουν υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος μειώνουν το κρέας και στρέφονται σε φθηνότερες επιλογές όπως τα φασόλια, ενώ άλλοι καταναλωτές αντί να κόψουν τη γαλοπούλα, μειώνουν άλλα έξοδα.

Εν τω μεταξύ, το 74% των καταναλωτών σχεδιάζει να αγοράσει μια γαλοπούλα σε έκπτωση από κρεοπωλεία και πάνω από τους μισούς (58%) θα πάρουν μια γαλοπούλα από σούπερ μάρκετ σε τιμή προσφοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακριβό μου σπίτι

H πληθωριστική κρίση δεν «λύγισε» την αγορά φρέσκων προϊόντων - Η εικόνα παγκοσμίως

Συναλλαγματική κρίση σε 3 χώρες στην Ευρώπη το 2023 - Ποιες είναι

gazzetta
gazzetta reader insider insider