Φυσικό αέριο: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο τα συμβόλαια της Ευρώπης - «Σύμμαχος» οι προγνώσεις για ηπιότερο χειμώνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο τα συμβόλαια της Ευρώπης - «Σύμμαχος» οι προγνώσεις για ηπιότερο χειμώνα
Η πρώτη φορά από τον Ιούνιο που «χάνονται» τα επίπεδα των 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα συμβόλαια αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ.

Με σημαντικές απώλειες κινούνται προς το κλείσιμο της εβδομάδας οι τιμές του φυσικού αερίου της Ευρώπης, την ώρα που τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στο γέμισμα των αποθηκών αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ της Ολλανδίας έφτασαν να χάνουν έως και 2,5% την Παρασκευή, στα 149,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Ιούνιο που «χάνονται» τα επίπεδα των 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Καιρός και γέμισμα των αποθεμάτων

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι απώλειες έρχονται καθώς οι μετερεωλογικές προβλέψεις «δείχνουν» σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες του φυσιολογικού για την εποχή κατά την περίοδο Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ηπιότερη ζήτηση του φυσικού αερίου.

Οι προοπτικές ενός ηπιότερου χειμώνα θα μπορούσαν να μειώσουν την κατανάλωση αερίου κατά 15%. Η υπηρεσία Copernicus της ΕΕ υποστηρίζει πως υπάρχει 50% με 60% πιθανότητα ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο, το μεγαλύτερο μέρος των ακτών της Μεσογείου και η μεγαλύτερη περιοχή της κεντρικής Ευρώπης να δουν θερμοκρασίες σημαντικά πιο πάνω από το φυσιολογικά επίπεδα για τους επόμενους μήνες.

Ακόμα, τα αποθέματα αερίου στην Ευρώπη είναι γεμάτα πάνω από 91%, σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών.

Στη Γερμανία, η πληρότητα των αποθηκών αερίου έχει ήδη φτάσει το 95%, όταν το Βερολίνο στόχευε να πιέσει τον εν λόγω στόχο στην αρχή του Νοεμβρίου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίσημη έναρξη εργασιών σήμερα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά η Ελλάδα στην εξοικονόμηση ηλ. ενέργειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider