MyDATA: Τα πρόστιμα, τα λουκέτα και οι αλλαγές που έρχονται για τις επιχειρήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
MyDATA: Τα πρόστιμα, τα λουκέτα και οι αλλαγές που έρχονται για τις επιχειρήσεις
Προθεσμία μέχρι 31 Οκτωβρίου 2022 έχουν οι επιχειρήσεις για να διαβιβάσουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των αποδείξεων που έχουν κόψει. "Αγριεύει" ο φοροελεγκτικός μηχανισμός από το τέλος του μήνα. Θα μοιράζει τσουχτερά πρόστιμα και λουκέτα έως 96 ωρών σε όσους δεν είναι συνεπείς. 

Με τις καταγγελίες για «μαϊμού» αποδείξεις να πέφτουν βροχή από τους πολίτες που έχουν κατεβάσει στο κινητό τους την εφαρμογή «Appodixi», η ΑΑΔΕ δίνει χρονικό περιθώριο έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες και να διαβιβάσουν στη φορολογική διοίκηση τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδουν μέσω ταμειακών μηχανών.

Η απόδειξη που δεν διαβιβάζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή myDATA της ΑΑΔΕ, θα αντιμετωπίζεται σαν να μην εκδόθηκε και επισείει τα αντίστοιχα πρόστιμα, αλλά και την ποινή της αναστολής λειτουργίας τη επιχείρησης. Δηλαδή, η επιχείρηση που εκδίδει κανονικά μια απολύτως νόμιμη απόδειξη για πώληση αγαθών, εάν δεν τη διαβιβάζει στο myDATA θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις ποινές που προβλέπονται στις περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων.

Το 70% των επιχειρήσεων υποχρεούται σήμερα να αποστέλλει τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων το αργότερο εντός 24 ωρών στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA». Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν μέσα σε λίγες ώρες τα δεδομένα των αποδείξεων που κόβουν στην ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες διαθέτουν 110.000 ταμειακές στέλνουν στοιχεία αποδείξεων κάθε 3 ώρες, τα πρατήρια υγρών καυσίμων που διαθέτουν 13.500 ταμειακές κάθε 1 ώρα ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στέλνουν τα στοιχεία ανά 24ωρο, με την έκδοση της ημερήσιας συγκεντρωτικής κίνησης (το γνωστό «Ζ»).

Το σχέδιο που δρομολογεί η ΑΑΔΕ για το οποίο συζητάει με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προβλέπει τη διαβίβαση όλων των στοιχείων των αποδείξεων κάθε 10 με 15 λεπτά.

Οι αλλαγές

Μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις που «ξεχνούσαν» να διαβιβάσουν τα δεδομένα των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ δεν αντιμετώπιζαν κυρώσεις. Όμως από το τέλος του μήνα το τοπίο αλλάζει και όσοι δεν είναι συνεπείς θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα και λουκέτα. Με τη νέα διάταξη που τίθεται σε ισχύ από την 31 Οκτωβρίου 2022 προβλέπονται κυρώσεις.

Ειδικότερα:

Σε περίπτωση διαπίστωσης μη διαβίβασης στην ΑΑΔΕ των στοιχείων που εκδίδονται από την ταμειακή μηχανή επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:

- Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

- Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

- Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.

Λουκέτα

Αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος εφόσον από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται είτε

α) η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ είτε

β) η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Λουκέτο για 96 ώρες

Εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες.

Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων εντός 2 φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 10 ημέρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider