Σταϊκούρας: Η δημοσιονομική στήριξη θα πηγαίνει χέρι-χέρι με τη δημοσιονομική υπευθυνότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Η δημοσιονομική στήριξη θα πηγαίνει χέρι-χέρι με τη δημοσιονομική υπευθυνότητα
Τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής που σχεδίασε και υλοποιεί η Ελληνική Κυβέρνηση την τελευταία τριετία, επιτυγχάνοντας – παρά τις πρωτόγνωρες, εξωγενείς δυσκολίες – πολύ θετικά αποτελέσματα, ανέλυσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε ομιλία του στην Adam Smith Business School του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής που σχεδίασε και υλοποιεί η Ελληνική Κυβέρνηση την τελευταία τριετία, επιτυγχάνοντας – παρά τις πρωτόγνωρες, εξωγενείς δυσκολίες – πολύ θετικά αποτελέσματα, ανέλυσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε ομιλία του στην Adam Smith Business School του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Ο κ. Σταϊκούρας, αφού εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά του για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, ανέφερε ότι η θητεία του ως Υπουργού Οικονομικών υπήρξε εξαρχής γεμάτη προκλήσεις. Όπως εξήγησε, τον Ιούλιο του 2019, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα, έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό σχέδιο, με στόχο την επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποίησε άμεσα κομβικές μεταρρυθμίσεις και έλαβε φιλο-αναπτυξιακές νομοθετικές πρωτοβουλίες, που, μέσα σε μόλις τρεις μήνες, διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερα θετικό οικονομικό και επενδυτικό κλίμα.

Ωστόσο, στις αρχές του 2020, η πανδημία του κορονοϊού αποτέλεσε για την Ελλάδα, όπως και για όλες τις χώρες, ένα ισχυρό σοκ, που επέβαλε τη λήψη μέτρων για την προστασία του εισοδήματος των πολιτών και τη διαφύλαξη του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική αξιοπιστία της εφαρμοζόμενης πολιτικής και αξιοποιώντας τον μέγιστο βαθμό συντονισμού με τους εταίρους μας στην ευρωζώνη και την Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ελήφθη ένα ευρύ πλέγμα άμεσων, προσωρινών και στοχευμένων μέτρων στήριξης, συνολικού ύψους 43 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα συνεχίστηκε το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης. Έτσι, όπως τόνισε, η χώρα μας κατάφερε να καταγράψει ανάπτυξη τύπου “V” το 2021, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύθηκαν, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στηρίχθηκε, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν, οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν δραστικά και η ανεργία συρρικνώθηκε. «Όλα αυτά τα επιτεύγματα οφείλονται και βασίζονται στην εφαρμογή μιας συνετής, συνεκτικής, φιλο-μεταρρυθμιστικής, φιλο-αναπτυξιακής και διορατικής οικονομικής πολιτικής», υπογράμμισε.

Υπό τις παραπάνω συνθήκες, «η “μεγάλη εικόνα” της ελληνικής οικονομίας το 2021 ήταν θετική και οι προοπτικές της ακόμα πιο θετικές», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Ωστόσο, προέκυψε μια νέα εξωγενής πρόκληση: η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις συνακόλουθες επιπτώσεις της στο ενεργειακό πεδίο και στον πληθωρισμό.

«Σε εθνικό επίπεδο, προσπαθούμε να περιορίσουμε τον αντίκτυπο του τεράστιου ενεργειακού σοκ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά για τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε ότι, για τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση δημιούργησε έναν μηχανισμό αξιοποίησης των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών, αξιοποίησε πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και πόρους του Κρατικού Προϋπολογισμού. «Η χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ήταν μέχρι τώρα εφικτή επειδή, το 2022, είχαμε υψηλότερα του αναμενομένου δημόσια έσοδα, κυρίως χάρη στη μεγαλύτερη, σε σχέση με τις εκτιμήσεις, ανάπτυξη. Αυτό μας επιτρέπει να παρέχουμε αυτές τις ενισχύσεις, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους μας. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα κινηθούμε στο μέλλον. Η δημοσιονομική στήριξη θα πηγαίνει χέρι-χέρι με τη δημοσιονομική υπευθυνότητα. Θα προσφέρεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό, χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους μας», επισήμανε.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε ειδική μνεία στην εντατική υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, στη διατήρηση της ισχυρής μεταρρυθμιστικής δυναμικής και στην εφαρμογή μιας πολύ αποτελεσματικής στρατηγικής διαχείρισης του δημοσίου χρέους.

Στο σημείο αυτό, ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά που πιστοποιούν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και υπενθύμισε: «Όπως έχουμε ανακοινώσει, στο τέλος του έτους, θα προχωρήσουμε στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων που συνάφθηκαν στο πλαίσιο του 1ου προγράμματος προσαρμογής».

Ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «με την παραπάνω πολιτική, η ελληνική οικονομία κατάφερε να επιδείξει αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα το 2022», με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης το 1ο εξάμηνο του έτους, περαιτέρω μείωση της ανεργίας και του δημοσίου χρέους και σταδιακή αύξηση της βιώσιμης παροχής πιστώσεων από το τραπεζικό σύστημα. «Εν ολίγοις, όπως το 2020 και το 2021, η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί την έκπληξη μεταξύ των οικονομιών της Ε.Ε. το 2022», τόνισε, αλλά πρόσθεσε: Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχουμε πετύχει, δεν μπορούμε, όμως, να υποβαθμίζουμε τους σημαντικούς κινδύνους», εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, και, ιδίως, λόγω των υψηλών τιμών στην αγορά ενέργειας.

«Πιστεύουμε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς αυτές τις προκλήσεις μόνη της… Χρειάζεται να συντονιστούμε όσο περισσότερο είναι εφικτό, όχι μόνο στην οικονομική αλλά και στην ενεργειακή πολιτική», είπε ο κ. Σταϊκούρας και αναφέρθηκε στις σχετικές προτάσεις που έχει καταθέσει η Ελληνική Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνοψίζοντας, ο Υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής, και αυτές κατακτώνται με τη συνέπεια λόγων και έργων. Τα τελευταία τρία χρόνια, ακολουθούμε αυτή την προσέγγιση, επιδεικνύοντας, σύμφωνα με όλες τις αξιολογήσεις, πολύ θετικά αποτελέσματα. Ξέρουμε πού βρισκόμαστε, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε και ξέρουμε πώς θέλουμε να πάμε εκεί! Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, προς όφελος των πολιτών και των μελλοντικών γενεών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι βασικοί άξονες στρατηγικής του Κοντόπουλου με στόχο το rebranding του Χρηματιστηρίου

«Σπίτι μου»: Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από 10.000 νέους - Τα «ψιλά γράμματα»

Τα δύο σενάρια για το πώς θα καλυφθεί η επιδότηση θέρμανσης με αέριο – Την άλλη εβδομάδα το «πακέτο» για το ρεύμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider