ΥΠΟΙΚ: Φορολογικά και δημοσιονομικά μέτρα για την ενίσχυση του αθλητισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΟΙΚ: Φορολογικά και δημοσιονομικά μέτρα για την ενίσχυση του αθλητισμού
«Η ενίσχυση του αθλητισμού, βασικού πυλώνα της κοινωνικής ζωής, αποτέλεσε και αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής».

«Η ενίσχυση του αθλητισμού, βασικού πυλώνα της κοινωνικής ζωής, αποτέλεσε και αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής», αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών και παρουσιάζει σειρά μέτρων, μόνιμου αλλά και έκτακτου χαρακτήρα για την στήριξη του κλάδου.

Συγκεκριμένα, τα φορολογικά και δημοσιονομικά μέτρα για την ενίσχυση του αθλητισμού περιλαμβάνουν:

§ Τη φορολόγηση του εισοδήματος των αθλητών, των προπονητών και των διαιτητών με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, εάν το ετήσιο εισόδημά τους ανέρχεται σε ποσό έως και 40.000 ευρώ, και με συντελεστή 22% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, εάν το εισόδημα αυτό υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ. Το μέτρο εφαρμόζεται για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2020 και εφεξής.

§ Την υπαγωγή στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α., 13%, των εισιτηρίων αθλητικών αγώνων, για το διάστημα της πανδημίας του COVID-19, δηλαδή από 1.9.2020 έως και 30.6.2022.

§ Ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των δραστηριοτήτων αθλητικών ομίλων και εκμετάλλευσης αθλητικών εγκαταστάσεων διατέθηκαν κατά τα τελευταία δύο έτη 17,7 εκατ. ευρώ σε επιστρεπτέες προκαταβολές, 2 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος παγίων δαπανών, περί τα 70 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις εδικού σκοπού των εργαζομένων τους και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών αυτών (καλύφθηκαν περίπου 10.000 εργαζόμενοι του κλάδου), επιπλέον 10 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού στις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου και περίπου 10 εκατ. ευρώ για πληρωμή ενοικίων των επιχειρήσεων αυτών. Συνολικά, οι επιχειρήσεις του κλάδου ενισχύθηκαν με μέτρα 110 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας.

§ Τη θέσπιση, για πρώτη φορά, διάταξης για τη διάθεση μέρους των φορολογικών εσόδων από τυχερά παίγνια για τη χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων.

Αναφορικά με το τελευταίο αυτό μέτρο, με τις υπ’ αριθμόν 114021/11/3/2021, 294561/25/6/2021 και 620241/21/12/2021 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, διατέθηκαν ως προκαταβολή για τα μελλοντικά έσοδα των ετών 2021 και 2022 από τον νέο τρόπο φορολόγησης κερδών από τυχερά παίγνια 62 εκατ. ευρώ.

Όπως προβλέπεται στις σχετικές αποφάσεις, το ποσό που χρησιμοποιείται ως βάση για τον υπολογισμό του ποσού της χρηματοδότησης, ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί της εκτιμώμενης αύξησης του ποσού από τη φορολογία των τυχερών παιχνιδιών του άρθρου 79 του ν. 4764/2020 που εμφανίζεται στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων 1150489001 «Λοιποί φόροι επί κερδών από λαχεία και τυχερά παίγνια», για τα έτη 2021 και 2022 σε σχέση με το έτος 2020.

Σημειώνεται ότι από την εφαρμογή του νέου μηχανισμού, έως τον Ιούνιο του 2022 είχαν εισπραχθεί 47 εκατ. ευρώ, ενώ η προκαταβολή των 62 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξαντλήσει το ποσό χρηματοδότησης που αφορά το διάστημα έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, το μέτρο είναι μόνιμου και διαρκούς χαρακτήρα και νέα χρηματοδότηση προγραμματίζεται να δοθεί τον Ιανουάριο, εμπροσθοβαρώς για τα έσοδα που θα εισπραχθούν το 2023.

Μέσω των ανωτέρω μέτρων αποδεικνύεται έμπρακτα η στήριξη της Κυβέρνησης στον αθλητισμό, έναν τομέα με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα, με απώτερο σκοπό ο ελληνικός αθλητισμός να ανέλθει σε επίπεδα που θα μας κάνουν όλους υπερήφανους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Στη ΔΕΘ θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός νέα μέτρα στήριξης

Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από Σεπτέμβριο – Τι είπε για Fuel Pass 3

gazzetta
gazzetta reader insider insider