Ισπανία: Έκτακτος φόρος στις τράπεζες από τον Σάντσεθ, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισπανία: Έκτακτος φόρος στις τράπεζες από τον Σάντσεθ, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Ο φόρος στις τράπεζες που σκοπεύει στο να αντλήσει περίπου 1,5% κάθε έτος για τα επόμενα 2 χρόνια. Επιπλέον, η Μαδρίτη θα αυξήσει την επιδότηση στα κόμιστρα των μέσων μαζικής μεταφοράς. 

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία ανακοίνωσε την επιβολή έκτακτου φόρου για τις μεγάλες τράπεζες της χώρας, προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις της ακρίβειας και την ενεργειακής κρίσης.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας, ο Σάντσεθ ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων ένας έκτακτος φόρος για τις τράπεζες που σκοπεύει στο να αντλήσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ κάθε έτος για τα επόμενα 2 χρόνια.

Μετά από τις ανακοινώσεις του Σάντσεθ, οι μετοχές των ισπανικών τραπεζών σημείωσαν μεγάλες απώλειες στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, με την CaixaBank να πέφτει έως 9%, την BBVA να υποχωρεί 5% και την Banco Santander να διολισθαίνει 4%.

Πάροχοι ενέργειας, ΜΜΜ και πληθωρισμός

Παράλληλα, ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ετήσιο φόρο για το 2023 και το 2024 στους παρόχους ενέργειας, με στόχο την άντληση 2 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, μετέδωσε το Bloomberg.

Επιπλέον, η Μαδρίτη θα αυξήσει την επιδότηση στα κόμιστρα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ιδιαίτερα για μετακινήσεις των εργαζομένων στις εργασίες τους.

Υπενθυμίζεται πως η ακρίβεια πιέζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών της Ισπανίας, με τον πληθωρισμό στη χώρα να ξεπερνά το 10%.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση το Σάντσεθ μέσα στο 2022 για την αντιμετώπιση της κρίσης ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ μέχρι τώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Ράλι για τη μετοχή της EDF μετά από τις αναφορές για κρατικοποίηση της εταιρείας

Ευρωπαϊκή Ένωση: 1,8 δισ. ευρώ σε έργα καθαρής τεχνολογίας για το Ταμείο Καινοτομίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider