Νέο «τσεκούρι» από BofA στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας - Υψηλότερα ο πληθωρισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο «τσεκούρι» από BofA στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας - Υψηλότερα ο πληθωρισμός
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε εκ νέου η Bank of America.

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε εκ νέου η Bank of America, με φόντο τις αρνητικές επιπτώσεις που απορρέουν άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και έμμεσα από το φάσμα των κυρώσεων, επιτείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Πλέον, η BofA θέτει τον «πήχη» της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας στο 2,6% από 3% προηγουμένως για φέτος και στο 2% από 2,3% για το 2023 που εκτιμούσε προηγουμένως. Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 6,6%, από 6,1% για φέτος, προτού υποχωρήσει ελαφρώς χαμηλότερα, στο 2,4% το 2023 (σταθερή εκτίμηση).

Ευρύτερα, η Ευρωζώνη σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της BofA, αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 2,2% για φέτος (από 2,8% που ανέμενε) και στο 1,5% το 2023 (από 1,7% που αναμένονταν), με τον πληθωρισμό στο 7% (από 6%) φέτος και στο 2,9% (από 2,4% προηγουμένως) το 2023.

Η αβεβαιότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και πλέον οι επιπτώσεις της μείωσης της ζήτησης και της προσφοράς στην Κίνα προσθέτουν ένα μείγμα συστατικών χαμηλής ζήτησης/υψηλών τιμών που θα επιβραδύνει ουσιαστικά την ανάπτυξη. Οι ανάγκες δημοσιονομικής στήριξης θα είναι μεγάλες και η BofA αναμένει από τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τη σταδιακή ενίσχυση των μέτρων.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ο προφανής και «μηχανικός» κίνδυνος είναι η πλήρης διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είτε επειδή η ΕΕ συμφωνεί σε ένα ρωσικό εμπάργκο, είτε επειδή η Ρωσία αποφασίζει να κλείσει τη στρόφιγγα. Στη Γερμανία, ειδικότερα, η «τροχιά» του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη κατά σχεδόν 3%, αν και ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι μικρότερος εάν η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι πλήρης όταν σταματήσει η ροή από τη Μόσχα.

Επίσης, ο αντίκτυπος στην Ιταλία θα μπορούσε να είναι μιας ίδιας κλίμακας, αλλά ακόμη και άλλα, λιγότερο άμεσα εκτεθειμένα μέλη της Ευρωζώνης θα υποστούν υψηλότερες τιμές ενέργειας και αρνητικές επιπτώσεις από τη Γερμανία. Μια τεχνική ύφεση τον χειμώνα θα γινόταν τότε αναπόφευκτη για την Ευρωζώνη στο σύνολό της.

Επίσης, η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αντιστάθμισμα, βοηθώντας στην προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη συμπίεση των ενεργειακών τιμών και προστατεύοντας την αγορά εργασίας μέσω διαφορών προγραμμάτων. Κάτι τέτοιο καθίστανται δύσκολο. Αυτό το σοκ πλήττει την οικονομία με πολύ άνισους τρόπους σε ομάδες ή τομείς εισοδήματος των νοικοκυριών, θέτοντας αυτή τη φορά τους κλάδους έντασης ενέργειας σε μεγαλύτερη πίεση από τις υπηρεσίες. Μετά από μια πολύ περίπλοκη τροχιά εν μέσω πανδημίας σε σχήμα Κ, αυτός ο πόλεμος και το ενεργειακό σοκ προσθέτουν ένα αναδιανεμητικό επίπεδο που η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να ελίσσεται προσεκτικά, σύμφωνα με τη BofA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider