Ρεκόρ στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, στο 7,5% - Αύξηση 44,7% στις τιμές ενέργειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεκόρ στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, στο 7,5% - Αύξηση 44,7% στις τιμές ενέργειας
Η ραγδαία άνοδος των τιμών στην ΕΕ οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ξεπέρασε το 7%, με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Μάρτιο να δείχνουν πως διαμορφώθηκε στο 7,5%.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 7,5% έναντι 5,9% τον Φεβρουάριο (στην αναθεωρημένη μέτρηση, 5,8% στην αρχική) και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,7%.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός τον Μάρτιο ανήλθε στο 2,5% έναντι 0,9% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει στο 1,8%.

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 3% έναντι 2,7% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,1%.

Ανά κλάδους, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 44,7% για τον Μάρτιο σε ετήσια βάση και οι τιμές των τροφίμων κατά 5% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021. Σημειώνεται πως σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 12,5% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Η ραγδαία άνοδος των τιμών οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αναμένεται να συνεχίζει να αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ανά χώρα της Ευρωζώνης, ο μεγαλύτερος ετήσιος πληθωρισμός για τον Μάρτιο καταγράφηκε στη Λιθουανία (15,6%), στην Εσθονία (14,7%) και στην Ολλανδία (11,9%), με την τελευταία να καταγράφει τη μεγαλύτερη μηναία αύξηση σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, κατά 4,7%.

Αντίθετα, ο χαμηλότερος πληθωρισμός καταγράφηκε στη Μάλτα (4,6%), στη Γαλλία (5,1%) και στην Πορτογαλία (5,5%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΟΚ ακρίβειας τον Μάρτιο με άνοδο 8% του εναρμονισμένου πληθωρισμού στην Ελλάδα

Ο αντιληπτός πληθωρισμός στην Ελλάδα επέστρεψε στις ημέρες του 2008

gazzetta
gazzetta reader insider insider