Μέχρι και χρεοκοπία της Ρωσίας «βλέπει» το IIF - Βαρύ το πλήγμα των κυρώσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέχρι και χρεοκοπία της Ρωσίας «βλέπει» το IIF - Βαρύ το πλήγμα των κυρώσεων
Εξαιρετικά πιθανή εκτιμά πως είναι μια χρεοκοπία της Ρωσίας, το IIF, ως συνέπεια των εξωτερικών της χρεών με την οικονομία της να ετοιμάζεται να υποστεί διψήφια συρρίκνωση φέτος.

Εξαιρετικά πιθανή εκτιμά πως είναι μια χρεοκοπία της Ρωσίας, το IIF, ως συνέπεια των εξωτερικών της χρεών, με την οικονομία της να ετοιμάζεται να υποστεί μια διψήφια συρρίκνωση του ΑΕΠ της για φέτος, αφού η Δύση επέβαλε κυρώσεις άνευ προηγουμένου σε κλίμακα και συντονισμό.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών, τα μισά από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, η οποία τη Δευτέρα αύξησε τα επιτόκια και εισήγαγε ορισμένους ελέγχους κεφαλαίων, διατηρούνται σε χώρες που έχουν παγώσει τα περιουσιακά της στοιχεία, συρρικνώνοντας σοβαρά τη δύναμη πυρός που έχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να στηρίξουν τη ρωσική οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα θα δώσει προτεραιότητα στην προστασία των εγχώριων αποταμιευτών με ξένους επενδυτές «από τους τελευταίους στη λίστα».

«Εάν αυτή η κρίση κλιμακωθεί, τότε είναι πιθανή η χρεοκοπία και η αναδιάρθρωση», ανέφερε η Elina Ribakova, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος του IIF. Είπε ότι η χρεοκοπία θα ήταν «εξαιρετικά πιθανή», αν και το σχετικά μικρό μέγεθος ξένων συμμετοχών - περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια - του ρωσικού χρέους θα περιόριζε τις επιπτώσεις.

Η Ribakova του IIF είπε πως οι κυρώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν ακόμη και να ενισχυθούν περαιτέρω, ήταν «οι πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε μια χώρα» ποτέ και θα έβαζαν τη ρωσική οικονομία σε αδιέξοδο, με χαμηλή διψήφια συρρίκνωση φέτος και τον πληθωρισμό εκτινάσσεται επίσης κατά διψήφιο αριθμό.

Είπε ότι η μετατροπή των ρωσικών εγχώριων συναλλαγματικών διαθεσίμων σε ρούβλια ήταν επίσης στο τραπέζι, αν και η κεντρική τράπεζα θα ήταν απρόθυμη να το εφαρμόσει αρχικά, καθώς προσπάθησε να γλιτώσει τους εγχώριους αποταμιευτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider