Με φόντο τη ραγδαία άνοδο της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας το φετινό συνέδριο Ηλεκτροκίνησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με φόντο τη ραγδαία άνοδο της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας το φετινό συνέδριο Ηλεκτροκίνησης
Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης θεωρείται πλέον βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αποτελεί "πράσινη" επιλογή αλλά και αποφασιστικό βήμα, για να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα των μεταφορών.

Του Σπύρου Παπαευθυμίου

Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης θεωρείται πλέον βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αποτελεί "πράσινη" επιλογή αλλά και αποφασιστικό βήμα, για να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα των μεταφορών, όχι μόνο για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων, αλλά και αναπτυξιακών ευκαιριών, που θα δώσουν νέα ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των εισαγωγέων αυτοκινήτων, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα μεταξύ 2020 και 2021 παρουσίασαν αυξητική τάση από το 2,6% στο 6,9% του συνόλου. Μάλιστα, για το 2021 και μέχρι το τέλος Ιουλίου είχαν ταξινομηθεί συνολικά 3.815 ηλεκτρικά αυτοκίνητα (ποσοστό 5,5%) έναντι του στόχου 3.450 αυτοκινήτων (ποσοστό 2.5%), που αφορά το σύνολο του έτους.

Πρόκειται για την καλύτερη είδηση που θέτει τη σκηνή ενόψει του 5ου Συνεδρίου Ηλεκτροκίνησης που διοργανώνει και φέτος η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) και το insider.gr στις 20 Ιανουαρίου. Το φετινό Συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά δίνοντας την ευκαιρία σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν δωρεάν.

Μέσα από πρωτότυπους κύκλους συζήτησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, του ιδιωτικού τομέα και του ακαδημαϊκού χώρου θα αναδειχθούν η μεγάλη δυναμική, οι προκλήσεις, αλλά και οι ευκαιρίες της νέας εποχής της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

Το συνέδριο θα φιλοξενήσει εκλεκτούς ομιλητές, όπως ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, η Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γ.Γ. Μεταφορών, Ιωάννης Ξιφαράς, ο Γ.Γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γεώργιος Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, καθώς και κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, όπως των Elpedison, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας και nrg.

Η ακμάζουσα αγορά ηλεκτροκινητικότητας, οι τάσεις και οι νέες εφαρμογές που παρατηρούνται στη χώρα μας αναφορικά με τις σύγχρονες και έξυπνες τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης, το σχέδιο ανάπτυξης των δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης, ο εξηλεκτρισμός των δημόσιων μεταφορών, τα έργα πράσινης κινητικότητας στα νησιά, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη του κλάδου πρόκειται να αποτελέσουν βασικά θέματα του συνεδρίου.

Λαμβάνοντας κανείς υπόψη το στόχο του ΕΣΕΚ έως το 2030 για το μερίδιο των ηλεκτρικών επί του συνόλου του στόλου των οχημάτων που κυκλοφορούν - ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα πρέπει να είναι ηλεκτρικό, την αλλαγή στη νοοτροπία των καταναλωτών που έχει μετατοπιστεί προς τη βιώσιμη κινητικότητα, αλλά και τα φιλόδοξα προγράμματα για την ενεργειακή μετάβαση των νησιών που περιλαμβάνουν τις πράσινες μεταφορές, αντιλαμβάνεται ότι η ηλεκτροκίνηση αποτελεί κομβικό πυλώνα των σύγχρονων έξυπνων συστημάτων μεταφορών.

Στην εποχή της επανάστασης του τομέα των μεταφορών, το Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης αποτελεί μια πολύ χρήσιμη πλατφόρμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων, τόσο μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου, ερευνητών και ακαδημαϊκών του χώρου της ενέργειας, όσο και πολιτών που επιθυμούν να ενημερωθούν, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να εξοικειωθούν με τα νέα πράσινα οικοσυστήματα κινητικότητας που αναπτύσσονται γύρω μας.

*Ο Δρ. Σπύρος Παπαευθυμίου είναι πρόεδρος της ΗΑΕΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider