Μπαράζ προκηρύξεων για επιδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων από Σχέδιο Ανάκαμψης & ΕΣΠΑ τον Ιανουάριο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαράζ προκηρύξεων για επιδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων από Σχέδιο Ανάκαμψης & ΕΣΠΑ τον Ιανουάριο
Η κατάθεση του αιτήματος για «δόση» από το Ελλάδα 2.0 και η προσπάθεια εκκίνησης δανείων και επιδοτήσεων. Ολοκληρώνεται η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και 400 εκατ. «απελευθερώνονται». Το αίτημα για εμπροσθοβαρή χρήση των πόρων 2021-2027.

Επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις από 4 συνολικά πηγές δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να βγουν στον αέρα τον Ιανουάριο και να πληρωθούν – σε μεγάλο βαθμό – εντός του έτους, τονώνοντας την οικονομία και την αγορά. Προέρχονται από τα δάνεια αλλά και από τις επιδοτήσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης αλλά και από το υφιστάμενο και το νέο ΕΣΠΑ και περιλαμβάνουν από νέες επιδοτήσεις «παραδοσιακού» τύπου προς επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων, έως τις επιδοτήσεις για ψηφιακό μετασχηματισμό, για τη τόνωση του αγροδιατροφικού τομέα και τις «ανακαινίσεις», αλλά και τα δάνεια για συγκεκριμένων κατευθύνσεων επιχειρηματικά σχέδια του Ελλάδα 2.0.

Παράλληλα με τις επενδυτικές αυτές κινήσεις, που συνδέονται με τη διαπραγματευτική προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη με την Κομισιόν για εμπροσθοβαρή χρήση πόρων και αναθεώρηση προγραμμάτων των ΕΣΠΑ, αλλά και με την οριστικοποίηση παρεμβάσεων του Ελλάδα 2.0, επιχειρείται να αυξηθεί και η δυνατότητα για μέτρα στήριξης. Το ελληνικό αίτημα για χρήση πόρων και του νέου ΕΣΠΑ με πιο ευέλικτο τρόπο λόγω της πανδημίας (ανάλογη θέση έχουν εκφράσει και άλλα κράτη) δεν έχει βρει προς ώρας ανταπόκριση, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται, ενώ σε δημοσιονομικό επίπεδο εξετάζονται από τις Βρυξέλλες οι ανάγκες προσαρμογής της πολιτικής απόσυρσης των μέτρων στήριξης λόγω των – δυσμενών – εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Όπως ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ και αρμόδιος για το Ελλάδα 2.0 Θεόδωρος Σκυλακάκης, εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται παράλληλα με το αίτημα για την καταβολή της 1ης δόσης που προωθείται (σ.σ. η Ελλάδα επιχειρείται να είναι ανάμεσα στις 3-4 πρώτες χώρες της ΕΕ που θα υποβάλλουν αίτημα να προωθηθούν τόσο οι προκηρύξεις για τα δάνεια από τις τράπεζες και από τους οργανισμούς (ΕΤΕπ, EBRD)), με στόχο τη διάθεση ποσού 1,5 δισ. μέχρι το τέλος του 2022 αλλά και των προκηρύξεων που πλέον δεν θα αφορούν μόνο έργα αλλά και την αγορά. «Η απορρόφηση 3,2 δισ. ευρώ το 2022 είναι «πολύ μεγάλη πρόκληση» και θα γίνει κυρίως μέσα από τις προσκλήσεις που αφορούν συγχρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων, δηλαδή τα 1,5 δισ. ευρώ για ψηφιοποίηση, αγροδιατορφικές και άλλες δράσεις, αλλά και τα 3 «εξοικονομώ» για ιδιώτες, επιχειρήσεις και κράτος, καθώς και το πακέτο κατάρτισης που επιχειρείται να ξεκινήσουν να διατίθενται από τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, το σχέδιο άμεσης εκκίνησης του νέου ΕΣΠΑ όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξή του στο Ιnsider.gr ο Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων περνά μέσα από διαπραγματεύσεις που γίνονται με την Κομισιόν με στόχο την άμεση εκκίνηση νέων δράσεων, πριν εγκριθούν τα προγράμματα της περιόδου 2021 -2027. Ο κ. Σκάλκος εξήγησε πως δράσεις θα «χρεωθούν» προσωρινά στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ, σε συνεννόηση με την Επιτροπή, για να προχωρήσουν άμεσα και όταν τα νέα Επιχειρησιακά Προγράμματα 2021-2027 εγκριθούν να «μετακομίσουν» σε αυτά.

Τα νέα αυτά προγράμματα πρέπει να είναι βέβαιο πως θα είναι συμβατά με τους κανόνες της ΕΕ. Ώστε όταν εγκριθεί το νέο ΕΣΠΑ θα «μετακομίσουν» και η δαπάνη του ΠΔΕ να καλυφθεί, εντός του 2022, από κονδύλια της ΕΕ.

Σημειώνεται πως πλέον η Επιτροπή μετέφερε χρονικά - για όλα τα κράτη - τις εγκρίσεις νέων προγραμμάτων για τον Απρίλιο του 2022. Επίσης στο πεδίο του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ανάλογα μεταφερθεί και τα αιτήματα για «δόσεις», αφού ακόμη (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και σε κράτη που έχουν «τρέξει» γρήγορα (όπως η Ελλάδα) εκκρεμεί η Επιχειρησιακή Συμφωνία.

Επίσης στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ, ολοκληρώνεται ενδεχομένως και σήμερα η διαδικασία αναθεώρησης των προγραμμάτων. Από δράσεις που έχουν υπερδεσμεύσεις προς άλλες. Έτσι, θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν κονδύλια 400 εκατ. ευρώ περίπου για νέες δράσεις ή για πληρωμές δικαιούχων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τριπλό πακέτο δόσεων 5,3 δισ. από το Ελλάδα 2.0 το 2022 - Το «δώρο» της καθυστέρησης των Βρυξελλών στα «ορόσημα»

Δ. Σκάλκος στο Insider: Έτοιμες επενδύσεις 6 δισ. για το νέο ΕΣΠΑ - Αίτημα νέας ευελιξίας λόγω πανδημίας στις Βρυξέλλες

gazzetta
gazzetta reader insider insider