Θετικό το πόρισμα για την Ενισχυμένη Εποπτεία – Aποκαλυπτήρια Βρυξελλών για τριγμούς πανδημίας και ακρίβειας

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό το πόρισμα για την Ενισχυμένη Εποπτεία – Aποκαλυπτήρια Βρυξελλών για τριγμούς πανδημίας και ακρίβειας
Στη δημοσιότητα η 12η αξιολόγηση που θα «ξεκλειδώσει» το πακέτο «δόσεων» της Ενισχυμένης Εποπτείας. Αποκαλυπτήρια και για το πακέτο πορισμάτων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον Προϋπολογισμό, για τα «ανοίγματα» σε εξαγωγές και επενδύσεις.

Θετικό πρόσημο για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τη 12η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αναμένεται να έχει το πόρισμα της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM, που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ θα εισηγείται προς το Eurogroup του Δεκεμβρίου την εκταμίευση του επόμενου πακέτου «δόσεων», αξίας 644 εκατ. ευρώ.

Το πόρισμα αναμένεται να καταγράφει επαρκή πρόοδο, ζητώντας παράλληλα μεγαλύτερη επιτάχυνση σε μέτωπα τα οποία παραμένουν «ενεργά» - και λόγω των καθυστερήσεων που δημιουργεί η διπλή κρίση - όπως είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες, αλλά και το πακέτο παρεμβάσεων για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η πρόοδος έχει σημασία και για την έλευση του ποσού που συνδέεται με την επιστροφή κερδών ομολόγων (καλύπτοντας τη δαπάνη για χρέος έμμεσα στηρίζει τα ταμειακά διαθέσιμα), αλλά και για την «καλή εικόνα» της χώρας έναντι των δανειστών και των αγορών λόγω και της έκθεσης βιωσιμότητας χρέους που θα περιέχει. Άλλωστε, η ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων, που αποφασίσθηκαν το 2018, συνδέεται και με το στόχο εξόδου από την Ενισχυμένη Εποπτεία εντός του 2022 που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Ο μεγάλος απολογισμός

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα και το πακέτο εκθέσεων που συνδέεται με τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», δηλαδή του πλαισίου εποπτείας των δημοσιονομικών και διαθρωτικών μέτρων σε επίπεδο ΕΕ. Περιλαμβάνει τη γνώμη για το σχέδιο Προϋπολογισμού του 2022, που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, με προσθήκη τη Δευτέρα το νέο πακέτο στήριξης, αλλά και άλλα πορίσματα για την ευστάθεια των δημοσιονομικών και την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Μεταξύ αυτών θα δοθεί και το πόρισμα για την πορεία διάφορων ανοικτών μετώπων της πραγματικής οικονομίας: Στην Έκθεση Υπερβολικών Μακροοικονομικών Ανισορροπιών αναμένεται να καταγράφεται επιδείνωση, λόγω της πανδημίας σε διάφορα πεδία, όπως στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας (σ.σ. λόγω της πτώσης του τουρισμού).

Στα πορίσματα για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο (που αφορούν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ) αναμένεται να καταγράφονται και τα μέτωπα που προκαλούν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα οι δίδυμες κρίσεις που βρίσκονται σε πλήρη έξαρση, τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και στο μέτωπο της ενέργειας. Τα δεδομένα ανά την Ευρώπη στο υγειονομικό πεδίο μεταβάλλονται συνεχώς και οι εκθέσεις αποτελούν ένα εργαλείο πολιτικής πίεσης για τα επόμενα «ραντεβού» των ΥΠΟΙΚ στα οποία θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider