Διεθνή
15-11-2021 | 12:27

ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: Αισιοδοξία για μείωση του πληθωρισμού από τις αρχές του 2022

Newsroom
Μοιράσου το
ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: Αισιοδοξία για μείωση του πληθωρισμού από τις αρχές του 2022
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Στην εκτίμηση πως το ποσοστό του πληθωρισμού θα αρχίσει να μειώνεται από τους πρώτους μήνες του ερχόμενου έτους προχώρησε την Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, καθώς σταδιακά θα εξασθενούν οι παράγοντες που οδήγησαν την κατακόρυφη αύξησή του.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη, εκτιμά πως η εκτόξευση του πληθωρισμού στο 4,5% κατά τον Οκτώβριο (ποσοστό που αποτελεί υψηλό 28 ετών) προκλήθηκε κυρίως από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μειώσει τον ΦΠΑ σε μία σειρά προϊόντων, στα πλαίσια των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων κατά της πανδημίας.

Παράλληλα, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως τα προβλήματα που παρατηρούνται στις αλυσίδες εφοδιασμού ανά τον κόσμο έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκτιμώντας πως η κατάσταση θα επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, που βασίζεται στην επάρκεια τσιπ, ενώ αναμένει πως η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα δεν θα σημειώσει ιδιαίτερες διακυμάνσεις το ερχόμενο έτος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το γερμανικό ΑΕΠ κατά το δ' τρίμηνο αναμένεται να ενισχυθεί ελαφρώς, συνεχίζοντας την πορεία ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αν και με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως πρόσφατα η κυβέρνηση της χώρας περιέκοψε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2021 από το 3,5% στο 2,6%, ενώ για το ερχόμενο έτος εκτιμάται πως η γερμανική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς 4,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Ισχυρή άνοδος του πληθωρισμού τον Οκτώβριο

Γερμανία: Οι «Σοφοί» της οικονομίας αναθεώρησαν καθοδικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη

MUST READ

Ο «πραγματικός» πληθωρισμός και η ασφυκτική επόμενη ημέρα