Η Τουρκία επεκτείνει στην Αιθιοπία και το Μαρόκο τις πωλήσεις οπλισμένων drones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Τουρκία επεκτείνει στην Αιθιοπία και το Μαρόκο τις πωλήσεις οπλισμένων drones
Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως οι συμφωνίες μπορεί επίσης να περιλάβουν εγγυήσεις για ανταλλακτικά και εκπαίδευση.

Η Τουρκία επεκτείνει τις εξαγωγές οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών διαπραγματευόμενη συμφωνίες για πωλήσεις των όπλων αυτών με το Μαρόκο και την Αιθιοπία, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που γνωρίζουν τις συμφωνίες.

Οποιαδήποτε πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Αιθιοπία είναι πιθανό να προκαλέσει τριβές στις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Κάιρο, το οποίο βρίσκεται σε διαμάχη με την Αντίς Αμπέμπα σχετικά με ένα υδροηλεκτρικό φράγμα στον Μπλε Νείλο.

Δύο πηγές στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας είπαν πως το Κάιρο ζήτησε από τις ΗΠΑ και από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να το βοηθήσουν να παγώσει οποιαδήποτε συμφωνία. Μια τρίτη αιγυπτιακή πηγή είπε πως το θέμα της σύναψης οποιασδήποτε συμφωνίας θα πρέπει να τεθεί και να αποσαφηνιστεί σε συνομιλίες ανάμεσα στο Κάιρο και την Άγκυρα.

Η Τουρκία, η Αιθιοπία και το Μαρόκο δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως καμιά συμφωνία για οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά αρκετές πηγές που γνωρίζουν τις συμφωνίες έδωσαν λεπτομέρειες στο Ρόιτερς.

Ένας τούρκος αξιωματούχος είπε ότι τόσο η Αιθιοπία όσο και το Μαρόκο ζήτησαν να αγοράσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 με συμφωνίες που μπορεί επίσης να περιλάβουν εγγυήσεις για ανταλλακτικά και εκπαίδευση.

Ένας διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε σε χωριστή ενημέρωση πως το Μαρόκο παρέλαβε την πρώτη παρτίδα οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, την οποία είχε παραγγείλει το Μάιο. Η Αιθιοπία σχεδιάζει να τα αποκτήσει, όμως είναι λιγότερο σαφές σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή η παραγγελία, δήλωσε ο ίδιος διπλωμάτης.

Οι πηγές δεν είπαν πόσα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αφορούν οι συμφωνίες ούτε έδωσαν οικονομικές λεπτομέρειες.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως η Ουκρανία και η Πολωνία, εταίρος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, έχουν επίσης παραγγείλει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για τα οποία στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε πως είναι φθηνότερα από ανταγωνιστικά τους που κατασκευάζονται στο Ισραήλ, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσημα δεδομένα δείχνουν πως οι αμυντικές και αεροπορικές εξαγωγές της Τουρκίας προς το Μαρόκο και την Αιθιοπία αυξήθηκαν πολύ τους δύο τελευταίους μήνες, αλλά δεν αναφέρουν λεπτομέρειες για πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι ένοπλες δυνάμεις και το γραφείο του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλιο σχετικά με το θέμα.

Η κυβέρνηση του Μαρόκου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει. Οι ένοπλες δυνάμεις του δεν συζητούν δημόσια τις αγορές που κάνουν.

Ο κορυφαίος τουρκικός οργανισμός, που ασχολείται με τις αμυντικές προμήθειες και την ανάπτυξη στρατιωτικών συστημάτων, δεν απάντησε αμέσως σε γραπτό αίτημα για σχολιασμό. Η εταιρεία Bayraktar, που κατασκευάζει τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα, δεν απάντησε επίσης σε αίτημα για σχόλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ερντογάν: Η Τουρκία μεταξύ των 4 κορυφαίων χωρών που παράγουν οπλισμένα drones

gazzetta
gazzetta reader insider insider