Οικονομία | Διεθνή
14-10-2021 | 11:20

Ενρία: Υπεραισιόδοξες οι προβλέψεις των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια

Newsroom
Μοιράσου το
Ενρία: Υπεραισιόδοξες οι προβλέψεις των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την ανησυχία του σχετικά με την πιθανότητα οι προβλέψεις των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων να αποδειχθούν υπεραισιόδοξες εξέφρασε ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM (Single Supervisory Mechanism), Α. Ενρία μιλώντας την Πέμπτη στο ευρωκοινοβούλιο.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ένρια, στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκονται και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Αlpha Bank) υπογράμμισε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα ξεπέρασαν «την καταιγίδα του κορονοϊού» με επιτυχία, ωστόσο, όπως προειδοποίησε, οι κίνδυνοι αυξάνονται στον ισολογισμό τους.

Ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού σημείωσε ότι οι τράπεζες αναμένουν ότι ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) προς το σύνολο των δανείων θα συνεχίσει να μειώνεται εφέτος και το 2022.

Αλλά όπως είπε ενώ τα στοιχεία για την εξέλιξη των ΜΕΔ εξακολουθούν να είναι ευνοϊκά, η ποιότητα ορισμένων στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών φαίνεται να επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με τον κ. Ένρια, ο SSM παρατηρεί «σύννεφα» να συσσωρεύονται στην αγορά ακινήτων σε ορισμένες χώρες, ενώ παράλληλα τόνισε πως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι πτωχεύσεις άρχισαν να αυξάνονται σε ορισμένους τομείς, αν και γενικά παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Επιπλέον, ο SSM επικεντρώνεται σε πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως εκείνους που ενέχει η αναζήτηση υψηλών αποδόσεων στις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι τράπεζες. Όπως ανέφερε, η υπόθεση του Archegos κατέδειξε ότι οι επενδύσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων σε μη τραπεζικές επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελούν παράγοντα ανησυχίας, κυρίως όταν οι εταιρείες αυτές δεν εποπτεύονται επαρκώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Μόνο 1,1 δισ. ευρώ τα νέα κόκκινα δάνεια από τα moratoria που έληξαν