Τα ραντεβού Κοστέλο στην Αθήνα για το Ελλάδα 2.0 και τις μεταρρυθμίσεις - Τροχάδην για 4,1 δισ.

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ραντεβού Κοστέλο στην Αθήνα για το Ελλάδα 2.0 και τις μεταρρυθμίσεις - Τροχάδην για 4,1 δισ.
Η ολοκλήρωση των 15 ορόσημων από ελληνικής πλευράς και οι επαφές με στόχο την συμφωνία με την Επιτροπή. Τα επόμενα βήματα και η διαδικασία.

Μετά από μήνες απουσίας, την άλλη εβδομάδα ο γνωστός από το παρελθόν της εποπτείας και νυν αρμόδιος για την εποπτεία του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης Ντέκλαν Κοστέλο επισκέπτεται την Αθήνα. Η παρουσία του συνδέεται με τις διαβουλεύσεις που πρέπει να γίνουν την προσεχή Τρίτη για να επιβεβαιωθεί ότι η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τα 15 ορόσημα που συνδέονται με την πρώτη δόση των 4,12 δισ. ευρώ του Ελλάδα 2.0.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες σε σειρά επαφών που θα έχει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν κ. Ντέκλαν Κοστέλο ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν με εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς, θα του δοθεί η ευκαιρία να αποτυπωθεί η κατάσταση αναφορικά με την πορεία της χώρας και με τις ανάγκες που υπάρχουν στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και όχι μόνο.

Στο πεδίο του Σχεδίου Ανάκαμψης, η ελληνική πλευρά, όπως επισήμανε προ ημερών ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει εκπληρώσει από την πλευρά της τα 15 ορόσημα με στόχο να κατατεθεί το αίτημα για τη δόση εντός του Οκτωβρίου.

Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί στις συζητήσεις θα λάβουν χώρα είναι αν θα υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις και διορθώσεις από πλευράς Κομισιόν. Ούτως ώστε το αίτημα που θα σταλεί στις Βρυξέλλες να διασφαλιστεί ότι θα εγκριθεί. Δεδομένου ότι η διαδικασία του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ προβλέπει μετά από κάθε αίτημα κράτος – μέλους, εισήγηση από την Κομισιόν αλλά και μία διαδικασία που οδηγεί σε έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ.

Μεταξύ των προαπαιτούμενων στο σκέλος των δανείων για να έρθει η 1η δόση του Σχεδίου από την ΕΕ απαιτούνταν οι επιχειρησιακές συμφωνίες με την ΕΤΕπ (που έχει γίνει) και την EBDR αλλά και η πρόσκληση υποβολής προσφορών για τις εμπορικές τράπεζες. Στο πεδίο των επιδοτήσεων υπάρχουν 13 μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν την ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων κατοικιών (έναρξη του 1ου γύρου), την έγκριση σχεδίου δράσης για την ενεργειακή φτώχεια, το νομικό πλαίσιο για τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, στη νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων, στον διαγωνισμό για 13 περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας, την έναρξη ισχύος του εργασιακού νόμου, την αναδιάρθρωση και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των τοπικών Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης, την έναρξη ισχύουσας νομοθεσίας για το clawback, την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, αλλά και το νέο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου.

Έως την 1η Οκτωβρίου 2021 έχουν ενταχθεί 38 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 2,657 δισ. ευρώ και προγραμματίζεται έως το τέλος του 2021 να ενταχθούν δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 5,5 δισ. ευρώ. Επισήμως έχει ανακοινωθεί το 1ο πακέτο, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται πρόσθετα στοιχεία. Στο σκέλος των δανείων για το 2021 εκτιμάται εκταμίευση προς τα διεθνή και εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα ποσού ύψους 1,5 δισ. ευρώ και για το 2022 ποσού ύψους 2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σχέδιο Ανάκαμψης: Δρομολογούνται 3πλα επενδυτικά κίνητρα για μικρομεσαίους με φοροελαφρύνσεις, δάνεια και επιδοτήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider