Μπάφετ: «Άνισες» οι επιπτώσεις της πανδημίας και δεν έχει τελειώσει ακόμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάφετ: «Άνισες» οι επιπτώσεις της πανδημίας και δεν έχει τελειώσει ακόμα
Ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ είπε ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας πλήττουν δυσανάλογα τις μικρές επιχειρήσεις και η απρόβλεπτη κατάσταση της Covid-19 δεν έχει τελειώσει.

Ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ είπε ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας πλήττουν δυσανάλογα τις μικρές επιχειρήσεις και η απρόβλεπτη κατάσταση της Covid-19 δεν έχει τελειώσει.

«Ο οικονομικός αντίκτυπος ήταν αυτό το εξαιρετικά άνισο πράγμα όπου... πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις έχουν πληγεί με τρομερό τρόπο, αλλά οι περισσότερες από τις μεγάλες εταιρείες έχουν πάει εξαιρετικά καλά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξη στο CNBC.
Τον Μάρτιο του 2020, η θανατηφόρα πανδημία σκέπασε την Αμερική, οδηγώντας στο κλείσιμο της οικονομίας των 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, ενώ οι μεγάλοι λιανοπωλητές και οι γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου υποδέχτηκαν αυτούς τους πελάτες. Το ΑΕΠ για το α’ τρίμηνο πέρυσι μειώθηκε κατά 31,4%, το οποίο ήταν άνευ προηγουμένου για όλες τις δεκαετίες μετά το κραχ του ’29.

«Δεν έχει τελειώσει», είπε ο 90χρονος επενδυτής. «Θέλω να πω, όσον αφορά το απρόβλεπτο... ήταν πολύ απρόβλεπτο, αλλά λειτούργησε περισσότερο κι από τα αναμενόμενα για τους περισσότερους ανθρώπους και τις περισσότερες επιχειρήσεις. Και είναι απλώς, χωρίς δικό τους λάθος, απλώς αποδεκατίζει κάθε είδους ανθρώπους και τις ελπίδες τους».

Το μεγαλύτερο μάθημα

Ο Μπάφετ είπε ότι το μεγαλύτερο μάθημα που έμαθε από την άνευ προηγουμένου πανδημία είναι το πόσο λίγο προετοιμασμένος μπορεί να είναι ο κόσμος για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αναμένεται να συμβούν.

«Έμαθα ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τόσα πολλά όσο νομίζουν ότι ξέρουν. Αλλά το μεγαλύτερο πράγμα που μαθαίνεις είναι ότι η πανδημία ήταν βέβαιο ότι θα συμβεί και αυτό δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να φανταστεί κανείς », δήλωσε ο Μπάφετ. «Η κοινωνία έχει έναν τρομερό χρόνο προετοιμασίας για πράγματα που είναι μακριά αλλά είναι πιθανά και θα συμβούν αργά ή γρήγορα».

Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Covid στις Η.Π.Α. και χώρες αντιμετωπίζουν νέες παραλλαγές του ιού εν μέσω της διάθεσης των εμβολίων. Η παραλλαγή δέλτα, τώρα σε τουλάχιστον 92 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αναμένεται να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή της νόσου παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, ο επιπολασμός του στελέχους διπλασιάζεται περίπου κάθε δύο εβδομάδες.

«Θα υπάρξει μια άλλη πανδημία, το ξέρουμε αυτό. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια πυρηνική, χημική, βιολογική και τώρα μια απειλή στον κυβερνοχώρο. Κάθε μια από αυτές έχει τρομερές δυνατότητες», είπε ο Μπάφετ. «Και κάνουμε κάποια πράγματα γι’ αυτό, αλλά... δεν είναι κάτι που η κοινωνία φαίνεται ιδιαίτερα ικανή να αντιμετωπίσει πλήρως».

Μια σταθερή αύξηση στις εκτεταμένες κυβερνοεπιθέσεις φέτος επηρέασε άμεσα τους Αμερικανούς και εμπόδισε την εφοδιαστική αλυσίδα και τις υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Μάιο, μια επίθεση ransomware στην Colonial Pipeline ανάγκασε την αμερικανική εταιρεία να κλείσει περίπου 5.500 μίλια αγωγού.

«Πώς το κάνουμε αυτό πραγματικά, ώστε η ανθρωπότητα, 50 και 100 και 200 χρόνια από τώρα, να απολαμβάνει την απίστευτα καλύτερη ζωή που θα μπορούσε να απολαύσει χωρίς να τα κάνει μαντάρα;»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider