Οικονομία | Ελλάδα

Βελτιώνει και η BofA τις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

Ανδρέας Βελισσάριος

Τις εκτιμήσεις της για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας τη φετινή χρονιά βελτιώνει και η Bank of America, μετά την καλύτερη εικόνα που διαμορφώθηκε στο α' τρίμηνο του έτους.

Αναλυτικότερα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 5,1% τη φετινή χρονιά (από 3,4% προηγουμένως), και 3,8% (από 5,7% που εκτιμούσε) το 2022, προτού υποχωρήσει στο 2,1% το 2023. Ουσιαστικά, ο οίκος θέτει σε μια εμπροσθοβαρή βάση (2021) τις εκτιμήσεις του κατεβάζοντας από την άλλη τον «πήχη» για τα επόμενα χρόνια. 

Για τον πληθωρισμό βλέπει σταδιακή άνοδο στην Ελλάδα από το -0,1% φέτος στο +0,6% το 2022 και στο +0,8% το 2023.

Για το σύνολο της Ευρωζώνης, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,2%, 3,5% και 1,9% για το διάστημα 2021 - 2023, ενώ υψηλότερη ανάπτυξη για φέτος θα καταγράψουν η Ισπανία και η Γαλλία.

Παράλληλα, η BofA, δεν παραλείπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Delta, καθώς όπως επισημαίνει τα ανοιχτά σύνορα μεταξύ ΕΕ - Βρετανίας και η επανεκκίνηση του τουρισμού, καθιστούν σχεδόν αναπόφευκτη την εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο αμερικανικός οίκος στρέφει περισσότερο το βλέμμα του στη δυναμική πορεία του ιού στους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Συγκεκριμένα, τα δεδομένα για την Ελλάδα δείχνουν ότι η κατάσταση παραμένει γενικά ενθαρρυντική, καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να μειώνονται και η εκτίμηση της BofA για το R είναι περίπου στο 0,7 - 0,8. Από την άλλη, η κατάσταση στην Πορτογαλία δείχνει πιο ανησυχητική, με το R να είναι ήδη πάνω από το 1,1.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: