Ελλάδα
07-06-2021 | 15:00

ΚΕΠΕ: Αύξηση της αβεβαιότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Newsroom
Μοιράσου το
ΚΕΠΕ: Αύξηση της αβεβαιότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οριακή άνοδο σημείωσε ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης του ΚΕΠΕ, κατά την πλέον πρόσφατη παρατήρηση τον Φεβρουάριο 2021, σαν συνέχεια της επίσης οριακής ανόδου της προηγούμενης περιόδου αναφοράς. 

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η εν λόγω εξέλιξη αντανακλά, για ακόμα μια φορά, την αβεβαιότητα και στάση αναμονής των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα αναφορικά με τη συνολική πορεία της υγειονομικής κρίσης κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19. Παράλληλα, και ως προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει τη διατήρηση συγκρατημένων προσδοκιών εξαιτίας της παράτασης των εφαρμοζόμενων μέτρων περιορισμού ή/και αναστολής της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη χώρα. Δεδομένης της ακαθόριστης διάρκειας των περιοριστικών μέτρων και της αβέβαιης έκτασης των αναμενόμενων επιπτώσεών τους, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ. Η ενσωμάτωση των νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων και να παράσχει επιπρόσθετες ενδείξεις για την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική  δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. 

Δείκτης Φόβου

Αλλά και η εξέλιξη του Δείκτη Φόβου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΕΠΕ, αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap. 

Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV αυξήθηκε τον Μάιο του 2021 φτάνοντας το 26,81% στις 31/5/2021 από 22,82% στις 29/4/2021. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,88%. Επιπλέον, τον Μάιο του 2021 η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε σε 27,72% από 24,00% τον Απρίλιο του 2021. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.