Ελλάδα
07-04-2021 | 15:03

ΚΕΠΕ: Ανοδικά ο δείκτης «φόβου» για την ελληνική οικονομία τον Μάρτιο

Newsroom
Μοιράσου το
ΚΕΠΕ: Ανοδικά ο δείκτης «φόβου» για την ελληνική οικονομία τον Μάρτιο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Άνοδος παρουσίασε τον Μάρτιο ο δείκτης «φόβου» του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την ελληνική οικονομία, καθώς διαμορφώθηκε στο 25,97% από 23,86% τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,94%. 

Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2021 η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη έφτασε στο 25,35% από 23,71% τον Φεβρουάριο του 2021. 

Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς.

Υπενθυμίζεται πως  ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

Εξάλλου, ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης του ΚΕΠΕ  για τον Δεκέμβριο του 2020 έμεινε σχεδόν αμετάβλητος, σε συνέχεια της πτώσης της προηγούμενης περιόδου αναφοράς. Η εν λόγω εξέλιξη αντανακλά εν μέρει τη συγκράτηση των προσδοκιών ως προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εξαιτίας της παράτασης των εφαρμοζόμενων μέτρων περιορισμού ή/και αναστολής της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη χώρα.

Παράλληλα, αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα αναφορικά με τη συνολική εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης που συνδέεται με την έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19.

Δεδομένης της ακαθόριστης διάρκειας των περιοριστικών μέτρων και της αβέβαιης έκτασης των αναμενόμενων επιπτώσεών τους, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ. Η ενσωμάτωση των νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων και να παράσχει επιπρόσθετες ενδείξεις για την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.