ΗΠΑ: Υποχωρεί από το υψηλό 1 έτους η απόδοση του 10ετούς - Μένει πάνω από το 1,45%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Υποχωρεί από το υψηλό 1 έτους η απόδοση του 10ετούς - Μένει πάνω από το 1,45%
Την Παρασκευή το 10ετές ομόλογο υποχώρησε, αν και έμεινε πάνω από το 1,45%.

Υποχωρεί από το υψηλό 1 έτους η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, αν και παραμένει πάνω από το 1,45%, μετά από την εκτόξευση της στο 1,6% κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευση.

Την Πέμπτη, το δεκαετές αμερικανικό ομόλογο αυξήθηκε περισσότερο από 16 μονάδες βάσης στο 1,614%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020 και περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα από το τέλος Ιανουαρίου. Η κίνηση αυτή αναστάτωσε τους επενδυτές και άσκησε πίεση στις αγορές μετοχών, με τον Nasdaq να σημειώνει τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες από τον Οκτώβριο.

Αυτή η απότομη άνοδος στην απόδοση του 10ετούς, το οποίο χρησιμοποιείται σαν σημείο αναφοράς για ενυπόθηκα δάνεια και δάνεια αγοράς αυτοκινήτου, προκλήθηκε από προσδοκίες για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών «μέσω» της επιτυχούς εφαρμογής των εμβολιαστικών πλάνων, αλλά, επίσης, και από φόβους για υψηλότερο πληθωρισμό.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, αναμένεται να εγκρίνει το πακέτο ανακούφισης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων σήμερα, στηρίζοντας έτσι τις προσδοκίες οικονομικής ανάκαμψης.

Ωστόσο, αναλυτές της Wells Fargo εκτίμησαν σε note τους την Πέμπτη πως «έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες η Fed να αποπειραθεί να αποτρέψει την ανοδική κίνηση στα επιτόκια».

Εν τω μεταξύ, ο Hans Mikkelsen, αναλυτής της Bank of America, δήλωσε πως από το καλοκαίρι οι οικονομολόγοι «διαρκώς υποτιμούσαν την ανάπτυξη της οικονομίας σε πρωτόγνωρο βαθμό».

«Πραγματικά υπάρχει κίνδυνος η Fed να μην μπορεί να φαίνεται καθησυχαστική για πολύ ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης θα μπορούσαν να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερα πιστωτικά spreads», δήλωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider