Χαμηλών αποδοχών και… προσόντων οι 8 στις 10 νέες θέσεις εργασίας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαμηλών αποδοχών και… προσόντων οι 8 στις 10 νέες θέσεις εργασίας
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ).

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρέσκεται στο να επαναλαμβάνει πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του έχουν δημιουργηθεί 350.000 θέσεις εργασίας και έχει μειωθεί η ανεργία κατά 10%. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) αυτή η αναφορά δεν είναι ούτε απόλυτα ακριβής, ούτε λαμβάνει υπόψη την «ποιότητα» και τη διάρκεια των εν λόγω θέσεων εργασίας.

Ξεκινώντας την ανάλυσή του από το 2013, όταν η απασχόληση έφτασε στο κατώτερο της σημείο (3.535.005 άτομα) και η ανεργία στο υψηλότερο (1.327.882 άτομα), το ΙΝΕ ΓΣΕΕ επιχείρησε σε μελέτη του να προσδιορίσει τους κλάδους που δημιούργησαν τις περισσότερες θέσεις εργασίας έως τις αρχές του 2018.

Κατά τη μελέτη, στο εν λόγω διάστημα δημιουργήθηκαν 326.308 νέες θέσεις εργασίας, ενώ καταργήθηκαν άλλες 70.078, με καθαρό αποτέλεσμα τη δημιουργία 253.330 νέων θέσεων.

Στους κλάδους όπου δημιουργούνται νέες θέσεις ξεχωρίζουν τα ξενοδοχεία – εστιατόρια και δευτερευόντως το εμπόριο, οι επαγγελματικές και επιστημονικές δραστηριότητες, η μεταποίηση, η εκπαίδευση κ.α..

Επικαλούμενο δεδομένα του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη για τον Απρίλιο του 2018, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ διαπιστώνει πως από τις 100.246 θέσεις εργασίας που συνιστούν το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων, οι 84.627 (ποσοστό 84,4%) αφορούν τα επαγγέλματα των σερβιτόρων, μαγείρων, καμαριέρων, υπαλλήλων υποδοχής πελατών, λαντζέρηδων, πωλητών, υπαλλήλων γραφείου, καθαριστών και καθαριστριών, οδηγών οχημάτων και ανειδίκευτων εργατών. Επαγγέλματα δηλαδή με έντονη εποχικότητα, χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα και δεξιότητες, χαμηλές αποδοχές και φτωχές προοπτικές διαμόρφωσης καριέρας.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως στους κλάδους που εξακολουθούν να μειώνουν τις θέσεις εργασίας τους, σε μια περίοδο έστω και περιορισμένης ανάκαμψης της συνολικής απασχόλησης, συγκαταλέγονται οι τράπεζες και οι ασφάλειες, λόγω κυρίως της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και της αναδιάρθρωσης των τραπεζικών εργασιών και του τραπεζικού συστήματος, τα νοικοκυριά ως εργοδότες, λόγω του περιορισμού των οικογενειακών εισοδημάτων και της εγχώριας ζήτησης, οι κατασκευές, λόγω της συρρίκνωσης του κλάδου, και ο πρωτογενής τομέας, λόγω κυρίως του γερασμένου ανθρώπινου δυναμικού και της συνταξιοδότησης που συνδέεται με αυτό.

Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως οι κλάδοι των ξενοδοχείων – εστιατορίων, δεν διαθέτουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα συνέβαλαν σημαντικά στη διαφοροποίηση του παραγωγικού υποδείγματος, τα οποίο συνιστά βασική προϋπόθεση εξόδου της οικονομίας από την κρίση.

Εκτιμώντας παράλληλα την ένταση των δεξιοτήτων , που συνιστά έναν από τους παράγοντες βελτίωσης της παραγωγικότητας και συμβολής στη διαφοροποίηση του παραγωγικού υποδείγματος, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ διαπιστώνει ότι η υψηλή ένταση των δεξιοτήτων εντοπίζεται στους κλάδους της εκπαίδευσης, των επαγγελματικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων, των τραπεζών, της ενημέρωσης – επικοινωνίας και της υγείας. Σε κλάδους δηλαδή που δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Στον αντίποδα, οι κλάδοι των ξενοδοχείων – εστιατορίων, της μεταποίησης και των μεταφορών – αποθήκευσης, που δημιουργούν την πλειονότητα των θέσεων εργασίας, βρίσκονται χαμηλά στην κλίμακα της έντασης των δεξιοτήτων. Με άλλα λόγια, οι κλάδοι αυτοί δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας για άτομα με υψηλά εκπαιδευτικά προσόντα και δεξιότητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider