ΕΦΚΑ: «Σπάει» τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ και τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ για να πληρώσει συντάξεις, αναδρομικά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: «Σπάει» τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ και τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ για να πληρώσει συντάξεις, αναδρομικά
Πρόκειται να ρευστοποιηθεί το 20% του αποθεματικού του ΕΤΕΑΕΠ, ενώ θα αντληθούν και 70 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στα έσοδα του ΕΦΚΑ, λόγω μείωσης των εσόδων από την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, ανάγκασε τον υπερφορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης να καταφύγει στη «λύση» της ρευστοποίησης ομολόγων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ, το αμέσως προσεχές διάστημα θα ρευστοποιηθούν ομόλογα ύψους 286 εκατ. ευρώ, από το ειδικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτως ώστε να καταβληθούν οι νέες αυξημένες επικουρικές συντάξεις καθώς και τα αναδρομικά τους στις 9 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να ρευστοποιηθεί το 20% του αποθεματικού του ΕΤΕΑΕΠ, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ θα αντληθούν και 70 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ, το ασφαλιστικό κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών.

Το σπάσιμο των ομολόγων ύψους 286 εκατ. ευρώ θα γίνει σε τρεις φάσεις: στις 20 Ιουλίου που θα ρευστοποιηθούν μερίδια αξίας 90 εκατ. ευρώ, στις 18 Αυγούστου που θα ρευστοποιηθούν 130 εκατ. ευρώ ενώ στις 18 Σεπτεμβρίου θα ρευστοποιηθούν μερίδια ύψους 66 εκατ. ευρώ.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται προκειμένου:

- να πληρωθούν οι αυξημένες επικουρικές συντάξεις και τα αναδρομικά τους από την κατάργηση του πλαφόν που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου, χωρίς «τονωτική ένεση» από τον κρατικό προϋπολογισμό

- να καταβληθούν συντάξεις 9 μηνών των πρώην εργαζομένων της Εθνικής τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ και ΕΛΕΠΕΤΕ), γεγονός που επιφέρει επιπλέον κόστος 16 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ.

Να σημειωθεί ότι στις 2 Ιουλίου θα πληρωθούν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι νέες αυξημένες επικουρικές συντάξεις σε περισσότερους από 250.000 δικαιούχους, ενώ μια βδομάδα αργότερα, στις 9 Ιουλίου, θα καταβληθούν και τα αναδρομικά 8 μηνών, καθώς βάσει και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αυξήσεις ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019.

«Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης η ΝΔ μετέτρεψε το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ σε έλλειμμα. Σήμερα πουλάει το 20% της περιουσίας του ΕΤΕΑΕΠ και «σπάει»
τον κουμπαρά για την αλληλεγγύη των γενεών» δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και μείωσε το ποσό που δαπανά για τις συντάξεις και εκποιεί περιουσία των ταμείων και δημιούργησε έλλειμμα και «σπάει» τον κουμπαρά της κοινωνικής ασφάλισης. Μέσα σε 11 μήνες όσα πέτυχαν οι πολίτες για το ασφαλιστικό σύστημα φαίνεται ότι πάνε στράφι» τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider