Την Τετάρτη χτυπά το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς – Πόσο κοστίζουν τα σχολικά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την Τετάρτη χτυπά το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς – Πόσο κοστίζουν τα σχολικά
Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 θα χτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία, το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, με το υπουργείο Παιδείας να δηλώνει έτοιμο για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα βιβλία είναι ήδη στα σχολεία, ενώ οι αναπληρωτές που προσελήφθησαν για πρώτη φάση, αναμένεται να είναι στις θέσεις τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την πρόσληψη 20.558 αναπληρωτών, με τις 16.191 προσλήψεις να αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 4.367 την Δευτεροβάθμια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ που πρόσκεινται στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ο συνολικός αριθμός προσλήψεων για την πρώτη φάση θα αρκέσει για να καλύψει μεγάλο μέρος των κενών στα σχολεία, περίπου τα 2/3. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου έχει δηλώσει ότι οι πιστώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών που θα χρειαστούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, είναι ήδη εξασφαλισμένες.

Πόσο κοστίζουν τα σχολικά

Όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, λίγες ώρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, οι μεγάλες αλυσίδες ρίχνονται στη μάχη του ανταγωνισμού για ένα μερίδιο στην αγορά των σχολικών ειδών.

Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς, τα σχολικά προϊόντα κράτησαν σε μεγάλο βαθμό σταθερές τιμές, ενώ ο τζίρος των καταστημάτων στην αρχή της σχολικής χρονιάς φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ.

Η αγορά των σχολικών ειδών πάντως επιβαρύνει σημαντικά κάθε χρόνο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, με τις δαπάνες των γονιών στην Ελλάδα να αγγίζουν κατά μέσο όρο το 11,3% του μηνιαίου τους εισοδήματος ,σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία έρευνας της picodi.

H χώρα μας βρίσκεται στη 14η θέση παγκοσμίως στη σχετική λίστα, καθώς το μέσο κόστος των σχολικών ειδών για τον Έλληνα γονιό είναι 85 ευρώ για κάθε παιδί.

Μια σχολική τσάντα μπορεί να κοστίσει λιγότερα από 6 ευρώ, αν για παράδειγμα κάποιος την αγοράσει μέσω Διαδικτύου, στην αγορά ωστόσο οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ένα πολύ μεγάλο εύρος τιμών.

Για σχολικά είδη όπως ψαλίδια, κόλλες, μολύβια, χαρτόνια, μαρκαδόρους και μπογιές, η picodi αναφέρει ότι ο Έλληνας γονιός θα πληρώσει περίπου 25 ευρώ, ενώ η μέση τιμή σε χαρτικά είδη και είδη γραφής είναι 31,16 ευρώ. Για το μάθημα της φυσικής αγωγής οι γονείς πληρώνουν για τα παιδιά τους 23,50 ευρώ κατά μέσο όρο.

Οι δαπάνες για τους γονείς αλλάζουν ωστόσο ανάλογα και με τη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Έρευνα του ΚΕ.Π.ΚΑ έδειξε ότι το κόστος για την αγορά των σχολικών μπορεί να κυμανθεί για ένα παιδί στο Δημοτικό, από 15,82 ευρώ έως 446,31 ευρώ ενώ στο Γυμνάσιο – Λύκειο, από 26,27 ευρώ έως και 501,74 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider