FT: Η ΕΚΤ θα επιτρέψει τη διανομή μερισμάτων από τις ισχυρότερες τράπεζες της ευρωζώνης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
FT: Η ΕΚΤ θα επιτρέψει τη διανομή μερισμάτων από τις ισχυρότερες τράπεζες της ευρωζώνης
Συνεδριάζει την Τρίτη η ΕΚΤ. Αναμένεται να απευθύνει νέες συστάσεις στις 117 εποπτευόμενες συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης, βάζοντας τέλος σε μία απαγόρευση που διήρκεσε για εννέα μήνες συνεπεία της κρίσης του κορονοϊού. Τι αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Της Νένας Μαλλιάρα

Κοντά στην άρση του απαγορευτικού για τη διανομή μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών που είχε επιβάλει στις ευρωπαϊκές τράπεζες μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, στην αυριανή (15/12) συνεδρίασή της, η ΕΚΤ αναμένεται να απευθύνει νέες συστάσεις στις 117 εποπτευόμενες συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης, βάζοντας τέλος σε μία απαγόρευση που διήρκεσε για εννέα μήνες συνεπεία της κρίσης του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ σχεδιάζει να ανακοινώσει τους όρους υπό τους οποίους θα επιτρέψει σε ορισμένες – τις ισχυρότερες - τράπεζες να ξαναρχίσουν τις διανομές μερισμάτων. Ειδικότερα, αναμένεται ότι θα ανακοινώσει τη δυνατότητα επανέναρξης διανομής μερισμάτων, μόνο εφόσον οι τράπεζες απομένουν με αρκετά κεφάλαια, ικανά να απορροφήσουν προβλεπόμενες ζημίες από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε απαγορεύσει τη διανομή μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών από τις τράπεζες τον Μάρτιο, προκειμένου αυτές να διαφυλάξουν κεφάλαια 30 δισ. ευρώ εν μέσω των εκτάκτων συνθηκών της υγειονομικής κρίσης. Έκτοτε, οι μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης έκαναν ισχυρό lobbying για να τους επιτραπεί να επαναλάβουν τις πληρωμές μερισμάτων από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Το θέμα έχει διχάσει τους Ευρωπαίους επόπτες, με ορισμένους να επιχειρηματολογούν για την ανάγκη οι τράπεζες να συνεχίσουν να διατηρούν κεφάλαια ενόψει μιας πιθανής διόγκωσης των επισφαλών δανείων όταν οι κυβερνήσεις σταματήσουν τα προγράμματα εγγύησης δανείων και τις λοιπές πολιτικές για τη στήριξη της Οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.

Ωστόσο, οι τράπεζες εισήλθαν στην πανδημική κρίση με πολύ υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίων για την απορρόφηση ζημιών σε σχέση με την κρίση του 2008. Και σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις ανωτάτων τραπεζικών στελεχών, η απαγόρευση στη διανομή μερισμάτων ελλοχεύει τον κίνδυνο να διώξει τους επενδυτές από τον τραπεζικό κλάδο, μειώνοντας έτσι τη δυνατότητα για την άντληση φρέσκων κεφαλαίων.

Το δημοσίευμα των FT επικαλείται τρεις πηγές οι οποίες ανέφεραν την πρόθεση της ΕΚΤ να προτείνει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την επανέναρξη της διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες της ευρωζώνης, σε σχέση με την άρση των περιορισμών για τη διανομή μερισμάτων στον τραπεζικό τομέα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας. Ειδικότερα, η ΕΚΤ αναμένεται να θέσει το όριο χαμηλότερα από το «προστατευτικό κιγκλίδωμα» του 25% των κερδών μιας τράπεζας κατά την τελευταία διετία ή του 0,2% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού της (όποιο από τα δύο μεγέθη είναι το υψηλότερο) που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας ως όριο για την επαναδιανομή μερισμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider