Μετά από «ζυμώσεις» η οδηγία για το digital onboarding

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετά από «ζυμώσεις» η οδηγία για το digital onboarding
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι παρατηρήσεις των τραπεζών ήταν πολλές και κάποιες εξ αυτών ενσωματώθηκαν στην οριστική έκδοση της οδηγίας που αναμένεται να δει σύντομα το φως της δημοσιότητας. 

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η έκδοση της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θέτει για πρώτη φορά το κανονιστικό πλαίσιο για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού από το κινητό.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, τις προηγούμενες εβδομάδες η ΠΕΕ είχε τεθεί σε διαβούλευση με τις εποπτευόμενες τράπεζες προκειμένου να κάνουν τα σχόλιά τους επί της οδηγίας που έχει καταρτίσει ο Επόπτης.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του insider.gr, οι παρατηρήσεις των τραπεζών ήταν πολλές και κάποιες εξ αυτών ενσωματώθηκαν στην οριστική έκδοση της οδηγίας που αναμένεται να δει σύντομα το φως της δημοσιότητας.

Μία από τις παραμέτρους που άλλαξαν είναι ότι δεν απαιτείται ο υποψήφιος νέος πελάτης να τηρεί λογαριασμό σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα, εκτός εάν οι ετήσιες συναλλαγές του υπερβαίνουν τα 16.000 ευρώ.

Ένα άλλο ζήτημα έντονης συζήτησης μεταξύ τραπεζών και κεντρικής τράπεζας είναι κατά πόσο απαιτείται η εξακρίβωση των στοιχείων ταυτοποίησης μέσω βιντεοκλήσης -καθώς η συγκεκριμένη λύση προϋποθέτει agent και το κόστος για την τράπεζα είναι πολύ μεγαλύτερο. Στο σημείο αυτό η ΤτΕ επιμένει ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί αυτή η λύση όταν το έγγραφο ταυτοποίησης είναι η ελληνική ταυτότητα, η οποία ομολογουμένως θεωρείται ότι έχει σοβαρά κενά ασφαλείας.

Αντιθέτως, εάν ο πελάτης διαθέτει διαβατήριο ή ταυτότητα άλλης χώρας με αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, η ταυτοποίηση πραγματοποιείται μέσω selfie -όπως δηλαδή συμβαίνει και στις αντίστοιχες υπηρεσίες που προσφέρουν τράπεζες άλλων ευρωπαϊκών χωρών ή fintechs. «Μόλις οι ελληνικές ταυτότητες αντικατασταθούν από τις νέες, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, το πρόβλημα θα λυθεί και για αυτή την κατηγορία εγγράφων ταυτοποίησης», αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Θυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η ΤτΕ για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Κόμβου Καινοτομίας (Fintech Hub), υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις fintech για την υπηρεσία digital onboarding -η οποία επιτρέπει σε έναν υποψήφιο πελάτη να ξεκινήσει μια νέα σχέση με μία τράπεζα μέσα από το κινητό ή το tablet του, χωρίς δηλαδή επίσκεψη στο κατάστημα.

Μόλις φέτος η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank εγκαινίασαν αυτή την υπηρεσία για τους πελάτες τους, μετά από απευθείας διαβουλεύσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος, αφού δεν υπήρχε ακόμη διαμορφωμένο κανονιστικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider