Eurobank: 700 άτομα αποχώρησαν το 2019 – Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: 700 άτομα αποχώρησαν το 2019 – Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Στην εθελούσια που ολοκληρώθηκε στις 11 Ιουλίου μετείχαν 280 άτομα -εμφανώς λιγότερα από τα 421 που είχαν αποχωρήσει στο περυσινό πρόγραμμα. Τι θα γίνει με το προσωπικό της FPS.

Κατά 700 άτομα μείωσε το προσωπικό της το 2019 η Eurobank, μέσω του προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης και της πώλησης της EPS.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στην εθελούσια που ολοκληρώθηκε στις 11 Ιουλίου μετείχαν 280 άτομα -εμφανώς λιγότερα από τα 421 που είχαν αποχωρήσει στο περυσινό πρόγραμμα. Σημαντική μείωση προσωπικού προήλθε, όμως, και από την πώληση της θυγατρικής διαχείρισης ακινήτων του ομίλου, Eurobank Property Services, η οποία πωλήθηκε στην ιταλική Cerved, με αποτέλεσμα ο αριθμός των αποχωρήσεων από την τράπεζα να αυξηθεί στις 680.

Ταυτόχρονα, 10 άτομα «δανείστηκαν» από την τράπεζα στην Grivalia Manco, τη νέα εταιρεία διαχείρισης των ακινήτων της τράπεζας, προκειμένου να ασχοληθούν με τα «κόκκινα» ακίνητα (REOs). Επιπλέον, η τράπεζα έχει συστήσει ένα «hub» για τον συντονισμό της διαχείρισης των κόκκινων ακινήτων της, το οποίο αποτελείται από 10 περίπου άτομα και ενορχηστρώνει τη δράση της EPS και της Grivalia.

Η διοίκηση της τράπεζας δηλώνει απολύτως ικανοποιημένη, σύμφωνα με τις ίδιες, πληροφορίες, καθώς ο αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να μειωθεί από τους 7.943 που ήταν στα τέλη του 2018, κάτω από τους 7.300 φέτος. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο δικτύου, η Eurobank έχει κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές τα προηγούμενα έτη, μειώνοντας τα καταστήματά της στα 350 στα τέλη του προηγούμενου έτους, και δεν σκοπεύει να προβεί σε κλείσιμο καταστημάτων το τρέχον έτος.

«Αίνιγμα» το προσωπικό της FPS

Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις, όμως, που έχει μπροστά της η διοίκηση της Eurobank είναι οι 700-800 εργαζόμενοι της FPS, της θυγατρικής εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων η οποία βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης στην PIMCO. Οι δύο πλευρές αναμένεται να δώσουν τα «χέρια» έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η συναλλαγή να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Από την 1η Ιανουαρίου 2020, ο επικεφαλής αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και επικεφαλής του Troubled Asset Group Θοδωρής Καλαντώνης θα αναλάβει τα ηνία της FPS, μαζί με τον CEO της θυγατρικής, Τάσο Πανούση.

Το ερώτημα είναι εάν θα δοθούν κίνητρα για την μεταπήδηση του προσωπικού από τον κορμό της τράπεζας στην FPS, καθώς κάτι τέτοιο «δημιουργεί προηγούμενο». Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της διοίκησης (κ.κ. Φωκίωνα Καραβία και Θοδωρή Καλαντώνη) και του συλλόγου εργαζομένων για το ζήτημα αυτό και, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, έως τις 31 Ιουλίου αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση από τη διοίκηση «για την πορεία του μετασχηματισμού και την μετάβαση στη νέα Eurobank Α.Ε. ». Όπως εξηγεί, εφόσον οι συνομιλίες με την PIMCO τελεσφορήσουν, θα ακολουθήσει ενημέρωση του προσωπικού από τον νέο μέτοχο και θα ολοκληρωθεί η μετάβαση του προσωπικού στην FPS μέχρι το τέλος του έτους.

Αντίστοιχες προκλήσεις αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο και η Τράπεζα Πειραιώς, μετά το deal με την Intrum που προβλέπει τη μεταφορά 1.300 ατόμων στη νέα εταιρεία που θα συσταθεί. Προκειμένου να δώσει μια διέξοδο στο προσωπικό της RBU, η Πειραιώς ενέταξε τους εργαζομένους στο νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που βρίσκεται σε ισχύ έως τις 16 Αυγούστου, ώστε όσοι δεν επιθυμούν να μεταφερθούν στο νέο σχήμα να λάβουν ένα ικανοποιητικό πακέτο απολαβών.

«Αυτή είναι μια καλή λύση», σχολιάζουν πηγές της Eurobank. Ταυτόχρονα, εξηγούν στο insider.gr ότι η μεταφορά 1.000-1.100 εργαζομένων από την τράπεζα στην FPS -τόσα περίπου άτομα ασχολούνται με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων– επιβαρύνει το τίμημα πώλησης της θυγατρικής. Ο λόγος είναι ότι η PIMCO, ως επενδυτής, θεωρεί υπερστελεχωμένη την FPS και προτιμά ένα πιο ευέλικτο σχήμα με μικρότερα λειτουργικά κόστη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι αντίστοιχες εταιρείες -servicers- του εξωτερικού απασχολούν μια κρίσιμη μάζα 400-500 ατόμων που αναθέτουν σημαντικό μέρος των υπηρεσιών σε εξειδικευμένους συνεργάτες, αναλόγως δηλαδή εάν πρόκειται για στεγαστικά δάνεια, επιχειρηματικά, εισπράξεις καταλωτικών/πιστωτικών καρτών χωρίς εξασφαλίσεις κ.λπ.

Σημειώνεται ότι με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας ασχολούνται τρία τμήματα: το Legal (Νομικό), το Loan Administration (Διαχείριση Δανείων) και το IT (Πληροφορικής) όπου απασχολούνται περίπου 300 άτομα. Τα τμήματα αυτά θα αποσχιστούν από την τράπεζα σε ορίζοντα 2-3 ετών προκειμένου να προσφέρουν τις εν λόγω υπηρεσίες απευθείας στην FPS. Προς το παρόν, η συμφωνία πώλησης της FPS περιλαμβάνει ένα «reverse SLA», δηλαδή μια αντίστροφή σύμβαση παροχής υπηρεσιών με την οποία η FPS θα λαμβάνει εξειδικευμένες υπηρεσίες από τη Eurobank στους εν λόγω τομείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider